Uwaga na rtęć
Coraz częściej słyszymy o zanieczyszczeniu wód, a co za tym idzie, obecności substancji toksycznych w mięsie ryb. Liczne wyniki badań wykazują, że rezultatem stałego przenikania związków rtęci metalu do wód morskich jest ich wchłanianie i długotrwałe kumulowanie przez ryby i inne organizmy morskie. Głównym zagrożeniem jest rtęć, a dokładnie jej forma metylortęć, czyli bardzo toksyczny związek działający negatywnie na układ nerwowy. Dopuszczalna dawka spożywanej rtęci dla człowieka wynosi 0,005 mg na 1 kg masy ciała na tydzień. Co ważne, rtęć znajduje się nie tylko w mięsie ryb, ale także w innych produktach żywnościowych. W trosce o zdrowie powinniśmy jednak wybierać te z naturalnych łowisk, a nie hodowli. Na naszych stołach powinny gościć przede wszystkim tłuste ryby morskie. Szczególnie polecane są: dziki łosoś, makrela, śledź czy sardynka. Są jednak ryby, których lepiej się wystrzegać - oto lista ryb na celowniku.