Trwa ładowanie...

Rybne filety - łatwy do przygotowania i smaczny produkt. Czy ma same plusy?

"Można go kupić w każdym sklepie. Jest tani i można go szybko przyrządzić" - trudno nie zgodzić się ze słowami bohaterki najnowszego odcinka programu "Apetyt na miłość". I choć omyłkowe uznanie fileta za ogólny gatunek ryby namieszało w sieci, to warto kulinarnie omówić ten produkt. Brak ości i skóry, przystępna cena oraz łatwość przygotowania sprawiają, że filety jemy chętnie i nie zawsze analizujemy, czy lepsza jest panga, mintaj, a może dorsz. W cyklu "Ryba na piątek" podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie tak przygotowanych ryb i jak samodzielnie wyfiletować ryby.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Rybne filety - łatwy do przygotowania i smaczny produkt. Czy ma same plusy?Źródło: iStock.com
d1jz0wn
d1jz0wn

Filet w uproszczonej definicji to część ryby lub tuszki drobiowej w postaci płatu mięsa, niezawierający ości, kości ani skóry. Gdy w restauracyjnym menu lub jadłospisie baru znajdziemy danie ze słowem "filet" w nazwie, możemy się spodziewać potrawy właśnie z tak przygotowanym składnikiem. W praktyce możemy spotkać filety ze śledzia na świątecznym stole, filety z dorsza w nadmorskich smażalniach, a także filety z makreli w sosie pomidorowym, które łatwo zabrać w konserwach na biwak.

Niestety, przejęzyczenie bohaterki programu "Apetyt na miłość" niewiele mówi nam o jej kulinarnych preferencjach. Szkoda, bo wśród wielu gatunków i podgatunków ryb, polski rynek może pochwalić się naprawdę dużym wyborem. Same filety także mają różne cechy specyficzne. Temat ten jest jednak na tyle obszerny, że osobie niezwiązanej z kulinariami zwyczajnie taka pomyłka może się zdarzyć.

Rybka nie tylko w piątek

O większe spożycie ryb od lat apelują dietetycy. Zapwniają, że to skarbnica mikroelementów i cennych kwasów tłuszczowych. Niestety, nie zawsze mamy możliwość kupić wyłowione prosto z morza czy jeziora ryby. Stąd w sklepach całe zapasy mrożonych produktów, wśród których dominują właśnie filety. Płaty po przyniesieniu do domu wystarczy w odpowiedni sposób rozmrozić, a następnie wykorzystać zgodnie z pomysłem na danie - panierując i smażąc, gotując na parze, zapiekając czy dusząc w ulubionej potrawce.

d1jz0wn

Rybny filet prosto z... zamrażarki

Aby uchronić filety przed zepsuciem, producenci pokrywają je glazurą. Ta cienka warstwa lodu ma na celu także zachowanie sprężystości mięsa i odpowiedniej barwy. Zgodnie z prawem mówimy o 5-10 proc. glazury w stosunku do wagi mrożonego produktu. W praktyce jednak może się zdarzyć, że docelowej ryby będzie o wiele mniej. Jak wyjaśnia Elżbieta Maniak na stronie Polskiej Grupy Rybnej, przykładowo popularny i dość tani mintaj najczęściej pochodzi z Chin, ma glazurę do 35 proc. z dodatkiem substancji konserwujących i kosztuje w sklepie około 9 zł/kg. Po rozmrożeniu możemy stracić nawet 45 proc. z wagi i mieć problemy z obróbką termiczną - ryba rozpadnie się, a tłuszcz w trakcie smażenia będzie pryskać. Aby uniknąć niemiłej niespodzianki, warto czytać etykiety z informacjami, a także zwracać uwagę, czy w paczkowanych propozycjach nie ma zbrylowanego lodu - może to oznaczać, że produkt był rozmrożony, a następnie ponownie mrożony.

Filety w twojej kuchni

Wyfiletować rybę możemy także samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to czynność skomplikowana, ale warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt i cierpliwość - końcowy etap, czyli oczyszczanie ryby z ości to nierzadko żmudna praca, ale smak i delikatność mięsa rekompensują włożony trud.

Zobacz wideo: jak sprawnie wyfiletować rybę?

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1jz0wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jz0wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj