Trwa ładowanie...
11-12-2012 15:29

Rukiew wodna - cud na talerzu

Ta roślina, zwana również ?rzeżuchą wodną?, zawiera niezwykle cenne dla zdrowia witaminy. Poprawia samopoczucie, działa przeciwnowotworowo i pomaga zachować młody wygląd ? badania potwierdziły, że regularnie spożywana rukiew wodna spłyca zmarszczki i poprawia kondycję skóry. Co siedzi w tym niezwykłym warzywie?

Rukiew wodna - cud na talerzuŹródło: 123RF, fot: 123RF
d2a1fld
d2a1fld

Rukiew wodna jest byliną osiągającą do 90 cm wysokości. Należy do rodziny kapustowatych, ma charakterystyczny ostry, pieprzny smak. Była uprawiana już przez starożytnych Rzymian. Ponoć przepadał za nią Napoleon. Rukiew wodną, w postaci miniaturowej tarty ze szparagami, podano również na królewskim weselu z okazji zaślubin księcia Williama i księżnej Catherine w pałacu Buckingham.

– Można ją znaleźć na terenie Europy i Azji, głównie w Czechach i na Morawach. Rośnie na łąkach wokół źródeł i potoków lub w płytkich wodach, w zwartych skupiskach. Owocem jest wielonasienna łuszczyna (suchy, pękajacy owoc) o długości do pięciu milimetrów. Ma drobne białe kwiaty – wyjaśnia Anna Marciniec, dietetyczka z Centrum Naturhouse w Krakowie. W Polsce rukiew wodna występuje rzadko; głównie w zachodniej części kraju. Elementami kulinarnymi tej rośliny są młode pędy, liście oraz nasiona. Rukiew jest szczególnie popularna w Normandii (na północy Francji).

Chroni przed rakiem

Nieprzypadkowo rukiew wodną nazywa się eliksirem zdrowia i młodości. – Zawiera ona bardzo dużo witamin, zwłaszcza dużo witaminy C, a poza tym K, E i A (beta-karoten). Obecne w niej antyoksydanty pomagają w redukcji wolnych rodników – wymienia dietetyczka Anna Marciniec. Wyciąg z rukwi stosuje się przy awitaminozie. Znajdziemy w niej również cenne pierwiastki takie jak wapń, potas, żelazo czy jod.

– Rukiew wodna zawiera ważną substancję - izotiocyjanian fenetylu, która ma dzialanie antyrakowe. Regularne jedzenie rukwi obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz znacznie poprawia ogólny stan skóry – podkreśla specjalistka z Centrum Naturhouse.

d2a1fld

Badania dotyczące antyrakowych właściwości rukwi wodnej przeprowadzono na irlandzkim Uniwersytecie w Ulster. Okazało się, że regularne spożycie tego warzywa obniża liczbę uszkodzeń DNA w białych krwinkach, co uznaje się za ważny czynnik kancerogenny. Spektakularne efekty zaobserwowano szczególnie wśród palaczy po przejściu na dietę, której podstawą była rukiew wodna. Badania potwierdziły zatem, że jedzenie rukwi znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka w różnych częściach ciała.

Na zmarszczki, chandrę i kaszel

Po „rzeżuchę wodną” powinny sięgać przede wszystkim kobiety, pomaga ona bowiem zachować piękny i młody wygląd. Udowodniono, że jedzenie rukwi każdego dnia, przez kilka tygodni, wpływa na znaczną poprawę kondycji skóry. Dieta oparta na tej roślinie wyraźnie spłyca zmarszczki, eliminuje przebarwienia i zwęża pory. Ale na tym właściwości rukwi wodnej się nie kończą. – Roślina ta ogólnie poprawia samopoczucie. Stosowana jest także w leczeniu zaparć, ponieważ pobudza trawienie. Poleca się ją osobom nerwowym. Bywa rekomendowana przy leczeniu kaszlu i zaburzeniach pracy wątroby – wylicza Anna Marciniec.

Rukiew wodną można stosować również zewnętrznie; nacieranie nią podrażnionego naskórka usuwa zmiany skórne. Nie należy jednak przesadzać z jej spożyciem, ponieważ jedzona w nadmiarze może doprowadzić do podrażnienia dróg moczowych.

Przepisy z rukwi wodnej

Klasyczny krem z rukwi

Składniki: 85 g rukwi wodnej, łyżeczka oliwy z oliwek, mała cebula (pokrojona w piórka), jedna gałązka selera naciowego, 35 dag ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę), 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego, 150 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

d2a1fld

Oliwę podgrzać w dużym rondlu. Dodać cebulę i seler; smażyć je na średnim ogniu przez około 5 minut, aż lekko się zrumienią. Wrzucić pokrojone ziemniaki, wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodać rukiew, znowu przykryć i gotować przez kolejne 5 minut. Gdy zupa będzie gotowa, zmiksować ją blenderem. Do kremu dodać mleko, gałkę, sok z cytryny, przyprawić. Podgrzać, podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Makaron gryczany z tofu i rukwią wodną

Składniki: szklanka rukwi wodnej, łyżka oliwy z oliwek, 4 cebule dymki (posiekane), 4 ząbki czosnku (posiekane), średnia cukinia (pokrojona w niewielkie kawałki), 2 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry, 35 dag makaronu „soba” z mąki gryczanej, 35 dag twardego tofu (pokrojonego w kostkę), pół szklanki chudego wywaru drobiowego lub warzywnego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki mąki kukurydzianej, łyżeczka oleju sezamowego

Oliwę rozgrzać na dużym ogniu, w dużym rondlu. Dymkę (część odłożyć do przybrania) razem z czosnkiem i cukinią wrzucić do rondla. Podsmażać wszystko przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wymieszać starannie wywar, sos sojowy, mąkę kukurydzianą i olej sezamowy. Do rondla z warzywami wrzucić tofu i wlać wywar z dodatkami. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Zdjąć z ognia. Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zachować 1/4 wody z gotowania. Odcedzić makaron i zahartować zimną wodą. W dużej misce delikatnie wymieszać makaron, sos, zachowaną wodę, rukiew wodną i listki kolendry. Udekorować resztką dymki.

d2a1fld

Sałatka z rukwią, jabłkami i migdałami

Składniki: pęczek rukwi wodnej, 1/3 szklanki chudego jogurtu, łyżka niskotłuszczowego majonezu, 2 łyżeczki miodu, pół łyżeczki curry, łyżeczka musztardy dijon, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, duże, kwaśne jabłko (pokrojone w cienkie plasterki), 2 łyżki prażonych płatków migdałowych

W małej miseczce utrzeć jogurt, majonez, miód, musztardę, curry i imbir. W dużej misce wymieszać rukiew wodną z jabłkiem i przygotowanym sosem. Posypać płatkami migdałowymi – aby uprażyć migdały, należy wrzucić je do małego, suchego rondelka. Postawić na średnim ogniu, często potrząsając garnkiem, aż zaczną zmieniać kolor. Sałatkę można podawać również z endywią.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

d2a1fld
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a1fld
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj