W orientalną nutę
Siła tego napoju tkwi w doborze składników. W szklance spotykają się imbir, kurkuma, cytryna i miód. O właściwościach imbiru wiedzą wszyscy. To skarbnica substancji przeciwzapalnych, dlatego jest idealny na pierwsze objawy przeziębienia. Przynosi ulgę przy migrenach i łagodzi mdłości. W polskich sklepach bez problemu kupimy nie tylko sproszkowaną wersję imbiru, ale też świeży korzeń. Dzięki temu przyprawa ta cieszy się w Polsce tak dużą popularnością, jak w Azji, skąd pochodzi. Kurkuma z kolei, z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości, nazywana jest "przyprawą życia". Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jak na razie nie jest łatwo zdobyć świeże kłącze, ale za to w proszku jest ogólnodostępna. W sezonie
przeziębień warto o niej pamiętać. Centymetr imbiru, kroimy w plastry zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy talerzykiem kubek. Po kilku minutach, kiedy imbir wypuści swoją moc, dodajemy łyżeczkę kurkumy, miód i sok z połówki cytryny.