Rozgrzewające napoje na jesień
Orientalne i polskie propozycje na rozgrzewkę.
Rozgrzewka po kilku łykach
Jesień, to czas kiedy przypominamy sobie o rozgrzewających napojach. Pomysłów na nie jest naprawdę wiele. Najbardziej znany to herbata z imbirem, tzw. "prądem", bądź kawa z dodatkiem ostrych przypraw. Jednak jest jeszcze masa sposobów na bardziej uniwersalne rozgrzewanie. Takie, które można pić również w ciągu dnia i które do spróbowania poleca się też najmłodszym.
W orientalną nutę
Siła tego napoju tkwi w doborze składników. W szklance spotykają się imbir, kurkuma, cytryna i miód. O właściwościach imbiru wiedzą wszyscy. To skarbnica substancji przeciwzapalnych, dlatego jest idealny na pierwsze objawy przeziębienia. Przynosi ulgę przy migrenach i łagodzi mdłości. W polskich sklepach bez problemu kupimy nie tylko sproszkowaną wersję imbiru, ale też świeży korzeń. Dzięki temu przyprawa ta cieszy się w Polsce tak dużą popularnością, jak w Azji, skąd pochodzi. Kurkuma z kolei, z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości, nazywana jest "przyprawą życia". Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jak na razie nie jest łatwo zdobyć świeże kłącze, ale za to w proszku jest ogólnodostępna. W sezonie
przeziębień warto o niej pamiętać. Centymetr imbiru, kroimy w plastry zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy talerzykiem kubek. Po kilku minutach, kiedy imbir wypuści swoją moc, dodajemy łyżeczkę kurkumy, miód i sok z połówki cytryny.
Korzenna mikstura
Potrzebne będą: kawałek cynamonu, 2 goździki, pół łyżeczki kardamonu, mały kawałek imbiru, skórka z cytryny.
W garnku zagotuj wodę z przyprawami - wystarczy kilka minut. Następnie dodaj czarną herbatę i pozostaw na kolejne kilka minut (do momentu, aż herbata się zaparzy). Po tym czasie warto odcedzić herbatę, skórkę z cytryny i przyprawy. Napar można dosłodzić do smaku i dodać jeszcze kilka kropel soku z cytryny.
Herbata z rozmarynem
Grecy wierzyli, że rozmaryn ma działanie wzmacniające i antydepresyjne. Prawdopodobnie to powód, dlaczego tak chętnie od stuleci włączają ten produkt do swojego jadłospisu. Wiemy też, że rozmaryn ma działanie przeciwbakteryjne i rozgrzewające, co zdecydowanie wspomaga naszą odporność. Napój z tym interesującym ziołem można zrobić na kilka sposobów. Pierwszy to zaparzenie gałązki rozmarynu, dodanie jabłka, kawałka gruszki i odrobiny miodu. Drugi, to zaparzenie czarnej herbaty z gałązkami rozmarynu i dosłodzeniem do smaku. Prosto i naprawdę zdrowo!
Rozgrzewka na polski sposób
Takim napojem można uraczyć się na Roztoczu. Jego sekretem są: rumianek, mięta i miód gryczany. Rumianek i mięta wśród swoich zdrowotnych właściwości posiadają jeszcze jedną cechę: pomagają rozładować nadmierny stres. Taki napar oprócz rozgrzania, świetnie wycisza i koi.
Zaparzamy rumianek i kilka listków świeżej mięty (niezbyt dużo). Do tego świetnym i zdrowym wykończeniem będzie miód gryczany, który ma bardzo charakterystyczny i mocny smak.
Stara, dobra pigwa
Sposobem naszych babć na rozgrzewający napar była herbata z duża ilością syropu z pigwy. Pigwa, a właściwie pigwowiec, to nieco zapomniana roślina. A szkoda, bo ma w sobie mnóstwo witamin i wyróżnia ją wyjątkowy smak. Często nazywana jest "polską cytryną". Syrop z pigwowca jest łatwy do zrobienia. Potrzebujemy tylko trochę siły, ponieważ pokrojenie tych owoców nie jest proste. Jak to się już uda, zasypujemy je cukrem i czekamy, aż owoce puszczą sok. Gotowy dodajemy do ulubionej herbaty. Oprócz opisanych sposobów warto wypróbować także sok z rodzimej aronii, sok z czarnego bzu oraz tradycyjny i uwielbiamy przez dzieci sok z malin.
Magda Pałkus/www.saladbook.com.pl