Leczo z boczkiem i pomidorami Piotra Murawskiego
Na pyszną i rozgrzewającą potrawę nie trzeba długo czekać! Leczo można przygotować bardzo szybko, zwłaszcza jeśli zamiast na mięso - postawimy na boczek.
Składniki: 1 kg cukinii, pół szklanki bulionu, 500 g cebuli, 500 g wędzonego boczku, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 6 sztuk świeżych listków bazylii, 3 łyżki pieprzu, oliwa z oliwek, 2 pomidory, 0,5 szklanki wody.
Przygotowanie: wędzony boczek kroimy w dosyć grubą kostkę i posypujemy słodką papryką w proszku. Rumienimy go na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy i dodajemy do boczku. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Obieramy, oczyszczamy i płuczemy cukinię, po czym kroimy w grubą kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i podobnie jak cukinie - kroimy w grubą kostkę. Warzywa z boczkiem przekładamy do rondelka, wlewamy bulion. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Dodajemy bazylię, a dla smaku doprawiamy solą i pieprzem.