Jak wykorzystać roszponkę w kuchni?
Wszystko zależy od naszej pomysłowości, ponieważ smakowite listki mogą być dodatkiem do rozmaitych potraw, zwłaszcza sałatek. Świetnie komponują się z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, pestkami dyni, ziarnami słonecznika oraz rozmaitymi serami: fetą, mozzarellą, gorgonzolą i różnymi wyrobami z mleka koziego. Listki o subtelnym smaku warto łączyć z trochę bardziej pikantnymi dodatkami, np. świeżym czosnkiem niedźwiedzim albo czerwoną cebulą. Miłośnicy eksperymentów mogą spróbować sałatki z roszponką, arbuzem i paluszkami krabowymi.
Roślinę można położyć na kanapce, ale nadaje się również duszenia. Będzie wartościowym składnikiem zdrowych zielonych koktajli albo zup-kremów (lubi wówczas towarzystwo pora).
RAF/mp/WP Kuchnia