Zagrożony przysmak
Choć często bywa nazywana sałatą, tak naprawdę należy do rodziny kozłkowatych i jest bliską krewniaczką kozłka lekarskiego, czyli rośliny od wieków cenionej za właściwości uspokajające.
W przeciwieństwie do niego roszponka musiała jednak długo czekać na uznanie. Szczególnie w Polsce, gdzie przez wieki była traktowana jako chwast. Dla osób, które dziś uznają ją za produkt dość egzotyczny, może stanowić zaskoczenie fakt, że dzika roszponka rosła kiedyś niemal w każdym regionie naszego kraju. Obecnie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem, dlatego trafiła na "Czerwoną listę roślin i grzybów Polski".
W ostatnich latach przybywa natomiast plantacji roszponki uprawnej, która jest dość odporna na trudne warunki atmosferyczne i nie szkodzi jej nawet niewielki mróz. Jednak w naszych sklepach wciąż przeważają rośliny przywożone z Włoch czy Hiszpanii, czyli regionów ze znacznie dłuższą tradycją spożywania smacznych i zdrowych listków.