Z farszem lub bez
Podstawą pyz są oczywiście ziemniaki. Warzywo to od wieków jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni i jadamy je w różnych przepisach. W przypadku pyz zazwyczaj 1/3 produktu dodaje się w formie surowej do pozostałej, ugotowanej części. Wyjątkiem są pyzy borowiackie, przygotowywane jedynie z nieugotowanych, startych i wyciśniętych przez lnianą ściereczkę ziemniaków. Smaku dodaje im twarogowy, dobrze doprawiony farsz oraz aromatyczny boczek na wierzchu. Nic dziwnego, że potrawa ta została wyróżniona i doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Popularnością cieszą się przede wszystkim pyzy z mięsnym nadzieniem oraz te podawane bez farszu, ale w towarzystwie sosu mięsnego, grzybowego lub masełka. Podobieństwa do pyz ziemniaczanych łatwo doszukać się w takich daniach, jak kartacze, goły, knedle i kluski śląskie.