WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Pyzy ziemniaczane - przysmak polskiej kuchni

Krągłe, gorące i bardzo sycące. Z farszem lub bez, okraszone cebulka albo skwarkami. Receptura na ten przysmak różni się zależnie od regionu kraju, ale Polacy lubią pyzy i chętnie podają je z gulaszem, sosem grzybowym lub z samym masłem. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o tej potrawie, jak ją przygotować i z czym podać.

Obraz

/ 5Klasyk w polskich domach

Obraz
© 123RF.COM

Krągłe, gorące i bardzo sycące. Z farszem lub bez, okraszone cebulką albo skwarkami. Receptura na ten przysmak różni się zależnie od regionu kraju, ale Polacy lubią pyzy i chętnie podają je z gulaszem, sosem grzybowym lub z samym masłem. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o tej potrawie, jak ją przygotować i z czym podać.

/ 5Z farszem lub bez

Obraz
© 123RF.COM

Podstawą pyz są oczywiście ziemniaki. Warzywo to od wieków jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni i jadamy je w różnych przepisach. W przypadku pyz zazwyczaj 1/3 produktu dodaje się w formie surowej do pozostałej, ugotowanej części. Wyjątkiem są pyzy borowiackie, przygotowywane jedynie z nieugotowanych, startych i wyciśniętych przez lnianą ściereczkę ziemniaków. Smaku dodaje im twarogowy, dobrze doprawiony farsz oraz aromatyczny boczek na wierzchu. Nic dziwnego, że potrawa ta została wyróżniona i doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Popularnością cieszą się przede wszystkim pyzy z mięsnym nadzieniem oraz te podawane bez farszu, ale w towarzystwie sosu mięsnego, grzybowego lub masełka. Podobieństwa do pyz ziemniaczanych łatwo doszukać się w takich daniach, jak kartacze, goły, knedle i kluski śląskie.

/ 5Mrożone pyzy

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej smakują prosto z wrzątku, polane tłuszczykiem. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie ich własnoręcznie i w takich sytuacjach sięgamy po produkt mrożony. Niestety, nierzadko możemy trafić na pyzy kiepskiej jakości. W składzie znaleźć mogą się bowiem ulepszacze smaku. Niemniej ważne jest prawidłowe przechowywanie mrożonek w sklepach. Już kupując paczkę z ulubionymi kulkami, warto zwrócić uwagę, czy nie są pozlepiane i zbrylowane. Może to oznaczać, że uległy częściowemu rozmrożeniu, a później znowu zostały zamrożone. Co więcej, przez konsumpcję takiej żywności narażamy się na problemy z żołądkiem.

/ 5Przepis na pyzy ziemniaczane

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, sól, 50-100 g mąki do posypania, 100 g słoniny do podania, 50 g cebuli.

Przygotowanie: ziemniaki umyć. Połowę lub 2/3 ugotować bez obierania, przestudzić, obrać i zemleć. Pozostałą część obrać, zetrzeć na tarce i wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wytrąconą skrobię z płynu również można delikatnie dodać do wyciśniętych ziemniaków. Następnie połączyć ugotowane i surowe ziemniaki, dodać rozmącone jajko, doprawić. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodać 3-4 łyżki mąki pszennej (lub opcjonalnie ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej). Uformowane kulki gotować we wrzącej wodzie, ok. 6-8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, można przelać chłodną wodą.

/ 5Dodatki do pyz

Obraz
© 123RF.COM

Fani pyz najchętniej jedzą je z masłem (np. rozmarynowym)
, skwarkami i dodatkiem soli. Doskonale smakują także z sosami - do wyboru są nie tylko te na bazie mięs, ale również grzybowe - nada się nawet najprostszy pieczarkowy. W przypadku pyz borowiackich niektórzy mieszkańcy okolic Borów Tucholskich podają je z pokruszonych serem białym. Ciekawym dodatkiem będzie także cebulka prażona. Same pyzy również mogą być dodatkiem do dań obiadowych - warto podać je np. z bitkami i surówką z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami