Pyzy ziemniaczane - przysmak polskiej kuchni

Krągłe, gorące i bardzo sycące. Z farszem lub bez, okraszone cebulka albo skwarkami. Receptura na ten przysmak różni się zależnie od regionu kraju, ale Polacy lubią pyzy i chętnie podają je z gulaszem, sosem grzybowym lub z samym masłem. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o tej potrawie, jak ją przygotować i z czym podać.

Obraz

/ 5Klasyk w polskich domach

Obraz
© 123RF.COM

Krągłe, gorące i bardzo sycące. Z farszem lub bez, okraszone cebulką albo skwarkami. Receptura na ten przysmak różni się zależnie od regionu kraju, ale Polacy lubią pyzy i chętnie podają je z gulaszem, sosem grzybowym lub z samym masłem. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o tej potrawie, jak ją przygotować i z czym podać.

/ 5Z farszem lub bez

Obraz
© 123RF.COM

Podstawą pyz są oczywiście ziemniaki. Warzywo to od wieków jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni i jadamy je w różnych przepisach. W przypadku pyz zazwyczaj 1/3 produktu dodaje się w formie surowej do pozostałej, ugotowanej części. Wyjątkiem są pyzy borowiackie, przygotowywane jedynie z nieugotowanych, startych i wyciśniętych przez lnianą ściereczkę ziemniaków. Smaku dodaje im twarogowy, dobrze doprawiony farsz oraz aromatyczny boczek na wierzchu. Nic dziwnego, że potrawa ta została wyróżniona i doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Popularnością cieszą się przede wszystkim pyzy z mięsnym nadzieniem oraz te podawane bez farszu, ale w towarzystwie sosu mięsnego, grzybowego lub masełka. Podobieństwa do pyz ziemniaczanych łatwo doszukać się w takich daniach, jak kartacze, goły, knedle i kluski śląskie.

/ 5Mrożone pyzy

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej smakują prosto z wrzątku, polane tłuszczykiem. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie ich własnoręcznie i w takich sytuacjach sięgamy po produkt mrożony. Niestety, nierzadko możemy trafić na pyzy kiepskiej jakości. W składzie znaleźć mogą się bowiem ulepszacze smaku. Niemniej ważne jest prawidłowe przechowywanie mrożonek w sklepach. Już kupując paczkę z ulubionymi kulkami, warto zwrócić uwagę, czy nie są pozlepiane i zbrylowane. Może to oznaczać, że uległy częściowemu rozmrożeniu, a później znowu zostały zamrożone. Co więcej, przez konsumpcję takiej żywności narażamy się na problemy z żołądkiem.

/ 5Przepis na pyzy ziemniaczane

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, sól, 50-100 g mąki do posypania, 100 g słoniny do podania, 50 g cebuli.

Przygotowanie: ziemniaki umyć. Połowę lub 2/3 ugotować bez obierania, przestudzić, obrać i zemleć. Pozostałą część obrać, zetrzeć na tarce i wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wytrąconą skrobię z płynu również można delikatnie dodać do wyciśniętych ziemniaków. Następnie połączyć ugotowane i surowe ziemniaki, dodać rozmącone jajko, doprawić. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodać 3-4 łyżki mąki pszennej (lub opcjonalnie ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej). Uformowane kulki gotować we wrzącej wodzie, ok. 6-8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, można przelać chłodną wodą.

/ 5Dodatki do pyz

Obraz
© 123RF.COM

Fani pyz najchętniej jedzą je z masłem (np. rozmarynowym)
, skwarkami i dodatkiem soli. Doskonale smakują także z sosami - do wyboru są nie tylko te na bazie mięs, ale również grzybowe - nada się nawet najprostszy pieczarkowy. W przypadku pyz borowiackich niektórzy mieszkańcy okolic Borów Tucholskich podają je z pokruszonych serem białym. Ciekawym dodatkiem będzie także cebulka prażona. Same pyzy również mogą być dodatkiem do dań obiadowych - warto podać je np. z bitkami i surówką z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę