Pyzy ziemniaczane - przysmak polskiej kuchni

Krągłe, gorące i bardzo sycące. Z farszem lub bez, okraszone cebulka albo skwarkami. Receptura na ten przysmak różni się zależnie od regionu kraju, ale Polacy lubią pyzy i chętnie podają je z gulaszem, sosem grzybowym lub z samym masłem. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o tej potrawie, jak ją przygotować i z czym podać.

Obraz

/ 5Klasyk w polskich domach

Obraz
© 123RF.COM

Krągłe, gorące i bardzo sycące. Z farszem lub bez, okraszone cebulką albo skwarkami. Receptura na ten przysmak różni się zależnie od regionu kraju, ale Polacy lubią pyzy i chętnie podają je z gulaszem, sosem grzybowym lub z samym masłem. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o tej potrawie, jak ją przygotować i z czym podać.

/ 5Z farszem lub bez

Obraz
© 123RF.COM

Podstawą pyz są oczywiście ziemniaki. Warzywo to od wieków jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni i jadamy je w różnych przepisach. W przypadku pyz zazwyczaj 1/3 produktu dodaje się w formie surowej do pozostałej, ugotowanej części. Wyjątkiem są pyzy borowiackie, przygotowywane jedynie z nieugotowanych, startych i wyciśniętych przez lnianą ściereczkę ziemniaków. Smaku dodaje im twarogowy, dobrze doprawiony farsz oraz aromatyczny boczek na wierzchu. Nic dziwnego, że potrawa ta została wyróżniona i doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Popularnością cieszą się przede wszystkim pyzy z mięsnym nadzieniem oraz te podawane bez farszu, ale w towarzystwie sosu mięsnego, grzybowego lub masełka. Podobieństwa do pyz ziemniaczanych łatwo doszukać się w takich daniach, jak kartacze, goły, knedle i kluski śląskie.

/ 5Mrożone pyzy

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej smakują prosto z wrzątku, polane tłuszczykiem. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie ich własnoręcznie i w takich sytuacjach sięgamy po produkt mrożony. Niestety, nierzadko możemy trafić na pyzy kiepskiej jakości. W składzie znaleźć mogą się bowiem ulepszacze smaku. Niemniej ważne jest prawidłowe przechowywanie mrożonek w sklepach. Już kupując paczkę z ulubionymi kulkami, warto zwrócić uwagę, czy nie są pozlepiane i zbrylowane. Może to oznaczać, że uległy częściowemu rozmrożeniu, a później znowu zostały zamrożone. Co więcej, przez konsumpcję takiej żywności narażamy się na problemy z żołądkiem.

/ 5Przepis na pyzy ziemniaczane

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, sól, 50-100 g mąki do posypania, 100 g słoniny do podania, 50 g cebuli.

Przygotowanie: ziemniaki umyć. Połowę lub 2/3 ugotować bez obierania, przestudzić, obrać i zemleć. Pozostałą część obrać, zetrzeć na tarce i wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wytrąconą skrobię z płynu również można delikatnie dodać do wyciśniętych ziemniaków. Następnie połączyć ugotowane i surowe ziemniaki, dodać rozmącone jajko, doprawić. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodać 3-4 łyżki mąki pszennej (lub opcjonalnie ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej). Uformowane kulki gotować we wrzącej wodzie, ok. 6-8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, można przelać chłodną wodą.

/ 5Dodatki do pyz

Obraz
© 123RF.COM

Fani pyz najchętniej jedzą je z masłem (np. rozmarynowym)
, skwarkami i dodatkiem soli. Doskonale smakują także z sosami - do wyboru są nie tylko te na bazie mięs, ale również grzybowe - nada się nawet najprostszy pieczarkowy. W przypadku pyz borowiackich niektórzy mieszkańcy okolic Borów Tucholskich podają je z pokruszonych serem białym. Ciekawym dodatkiem będzie także cebulka prażona. Same pyzy również mogą być dodatkiem do dań obiadowych - warto podać je np. z bitkami i surówką z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają