Parzybroda – kapuśniak ze świeżej kapusty
Składniki:
- 1 i 1/2 kg białej kapusty,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 40 dag wędzonego boczku,
- duża cebula
- 1/2 łyżeczki kminku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę umyj, przekrój na osiem części, usuń głąb, włóż do dużego garnka, zalej osolonym wrzątkiem z odrobiną cukru i ugotuj. Po ok. 15-20 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy oraz kminek. Gotuj wszystko, aż ziemniaki staną się miękkie. W tym czasie boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka i wszystko podsmaż na patelni. Teraz przy pomocy tłuczka ugniataj kapustę, a następnie dodaj cebulę z boczkiem, pogotuj całość przez chwilę i gotowe. Smacznego!