Przepis na dwuskładnikowy sos z suszonych pomidorów
Przygotowanie tego ekspresowego sosu zajmie ci najwyżej 10 minut. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, a także z makaronem.
Składniki:
- ½ l śmietanki 30 proc.,
- słoiczek suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie).
Przygotowanie: suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. W niewielkim garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej pokrojone pomidory, cały czas mieszając i pilnując, aby sos się nie przypalił. Gotuj sos do chwili, aż odparuje z niego woda i zgęstnieje. Tak powstałym sosem zalej ułożone w naczyniu żaroodpornym podsmażone mięso i wstaw na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika. Sosem możesz także polać makaron- obiad będzie równie smaczny.