Pyszne i szybkie w przygotowaniu sosy. 5 pomysłów na prosty obiad
Będzie smacznie!
Kremowy, pachnący aromatycznymi przyprawami, po prostu pyszny. Taki powinien być dobry sos. Poznaj 5 przepisów na proste i niezwykle proste w przygotowaniu sosy obiadowe. Każdy inny, ale równie smaczny. Który wybierzesz?
Pieczarki są jednymi z tych produktów, do których mamy dostęp przez cały rok. Można wyczarować z nich pyszne dania. Sos pieczarkowy jest jednym z nich.
Składniki:
- 300 g pieczarek, cebula,
- 2 łyżki kremowego serka,
- 200 ml śmietany,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- natka pietruszki.
Przygotowanie: posiekaną w piórka cebulę zeszklij na maśle. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki. Kiedy się zarumienią, posól je i popieprz. Gdy woda z pieczarek już odparowała, dodaj śmietanę i serek. Od czasu do czasu zamieszaj całość. Dodaj sól i pieprz oraz usmażone lub upieczone mięso albo makaron ugotowany al dente i poczekaj, aż całość się zagotuje. Gotowy sos rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.
Przepis na dwuskładnikowy sos z suszonych pomidorów
Przygotowanie tego ekspresowego sosu zajmie ci najwyżej 10 minut. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, a także z makaronem.
- ½ l śmietanki 30 proc.,
- słoiczek suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie).
Przygotowanie: suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. W niewielkim garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej pokrojone pomidory, cały czas mieszając i pilnując, aby sos się nie przypalił. Gotuj sos do chwili, aż odparuje z niego woda i zgęstnieje. Tak powstałym sosem zalej ułożone w naczyniu żaroodpornym podsmażone mięso i wstaw na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika. Sosem możesz także polać makaron- obiad będzie równie smaczny.
Sos serowy
Ten sos najlepiej smakuje ze smażonymi kawałkami mięsa i ziemniakami, ale równie dobrze komponuje się także z makaronami.
- 250 g śmietankowego serka topionego,
- ½ szklanki bulionu,
- ½ szklanki śmietanki 30 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: w niewielkim garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj rozdrobniony serek topiony. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietankę i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę i podsmażone na cebulce kawałki mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Na koniec, już na talerzu posyp danie poszatkowanym koperkiem.
Sos pomidorowy
Pomidory, czosnek i bazylia to idealne połączenie, zwłaszcza w postaci sosu.
Sos musztardowy
Prosty i niezwykle pyszny. Taki właśnie jest ten sos. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem. Wypróbuj ten przepis koniecznie!
- szklanka bulionu,
- ½ szklanki śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- łyżka mąki,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: w niewielkim garnku zagotuj bulion. Do śmietany dodaj mąkę, musztardę, pieprz i sól oraz kilka łyżek gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodaj do bulionu, cały czas mieszając zawartość garnka. Po 5-7 minutach sos powinien być już gotowy. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe. Tak powstałym sosem polej upieczone mięso – obiad będzie pyszny.
Zobacz także wideo: Słodko-kwaśny sos chilli