Pyszne i szybkie w przygotowaniu sosy. 5 pomysłów na prosty obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie!

Obraz
© Fotolia

Kremowy, pachnący aromatycznymi przyprawami, po prostu pyszny. Taki powinien być dobry sos. Poznaj 5 przepisów na proste i niezwykle proste w przygotowaniu sosy obiadowe. Każdy inny, ale równie smaczny. Który wybierzesz?

Pieczarki są jednymi z tych produktów, do których mamy dostęp przez cały rok. Można wyczarować z nich pyszne dania. Sos pieczarkowy jest jednym z nich.
Składniki:

  • 300 g pieczarek, cebula,
  • 2 łyżki kremowego serka,
  • 200 ml śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie: posiekaną w piórka cebulę zeszklij na maśle. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki. Kiedy się zarumienią, posól je i popieprz. Gdy woda z pieczarek już odparowała, dodaj śmietanę i serek. Od czasu do czasu zamieszaj całość. Dodaj sól i pieprz oraz usmażone lub upieczone mięso albo makaron ugotowany al dente i poczekaj, aż całość się zagotuje. Gotowy sos rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.

/ 5Przepis na dwuskładnikowy sos z suszonych pomidorów

Obraz
© Fotolia

Przygotowanie tego ekspresowego sosu zajmie ci najwyżej 10 minut. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, a także z makaronem.

  • ½ l śmietanki 30 proc.,
  • słoiczek suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie).

Przygotowanie: suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. W niewielkim garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej pokrojone pomidory, cały czas mieszając i pilnując, aby sos się nie przypalił. Gotuj sos do chwili, aż odparuje z niego woda i zgęstnieje. Tak powstałym sosem zalej ułożone w naczyniu żaroodpornym podsmażone mięso i wstaw na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika. Sosem możesz także polać makaron- obiad będzie równie smaczny.

/ 5Sos serowy

Obraz
© iStock.com

Ten sos najlepiej smakuje ze smażonymi kawałkami mięsa i ziemniakami, ale równie dobrze komponuje się także z makaronami.

  • 250 g śmietankowego serka topionego,
  • ½ szklanki bulionu,
  • ½ szklanki śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: w niewielkim garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj rozdrobniony serek topiony. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietankę i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę i podsmażone na cebulce kawałki mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Na koniec, już na talerzu posyp danie poszatkowanym koperkiem.

/ 5Sos pomidorowy

Obraz
© Fotolia

Pomidory, czosnek i bazylia to idealne połączenie, zwłaszcza w postaci sosu.

  • pomidory krojone z puszki (w sezonie użyj 5 pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku,
  • ulubione przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon) ,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i szczypta cukru do smaku,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Przygotowanie: Pomidory przelej do miseczki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowane listki bazylii i przyprawy. Wszystko wymieszaj i wylej na patelnię. Poczekaj, aż sos się zagotuje i polej nim makaron, oprósz ulubionym serem i gotowe!

/ 5Sos musztardowy

Obraz
© Fotolia

Prosty i niezwykle pyszny. Taki właśnie jest ten sos. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem. Wypróbuj ten przepis koniecznie!

  • szklanka bulionu,
  • ½ szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • łyżka mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: w niewielkim garnku zagotuj bulion. Do śmietany dodaj mąkę, musztardę, pieprz i sól oraz kilka łyżek gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodaj do bulionu, cały czas mieszając zawartość garnka. Po 5-7 minutach sos powinien być już gotowy. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe. Tak powstałym sosem polej upieczone mięso – obiad będzie pyszny.

Zobacz także wideo: Słodko-kwaśny sos chilli

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji