Pyszne i szybkie w przygotowaniu sosy. 5 pomysłów na prosty obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie!

Obraz
© Fotolia

Kremowy, pachnący aromatycznymi przyprawami, po prostu pyszny. Taki powinien być dobry sos. Poznaj 5 przepisów na proste i niezwykle proste w przygotowaniu sosy obiadowe. Każdy inny, ale równie smaczny. Który wybierzesz?

Pieczarki są jednymi z tych produktów, do których mamy dostęp przez cały rok. Można wyczarować z nich pyszne dania. Sos pieczarkowy jest jednym z nich.
Składniki:

  • 300 g pieczarek, cebula,
  • 2 łyżki kremowego serka,
  • 200 ml śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie: posiekaną w piórka cebulę zeszklij na maśle. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki. Kiedy się zarumienią, posól je i popieprz. Gdy woda z pieczarek już odparowała, dodaj śmietanę i serek. Od czasu do czasu zamieszaj całość. Dodaj sól i pieprz oraz usmażone lub upieczone mięso albo makaron ugotowany al dente i poczekaj, aż całość się zagotuje. Gotowy sos rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.

/ 5Przepis na dwuskładnikowy sos z suszonych pomidorów

Obraz
© Fotolia

Przygotowanie tego ekspresowego sosu zajmie ci najwyżej 10 minut. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, a także z makaronem.

  • ½ l śmietanki 30 proc.,
  • słoiczek suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie).

Przygotowanie: suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. W niewielkim garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej pokrojone pomidory, cały czas mieszając i pilnując, aby sos się nie przypalił. Gotuj sos do chwili, aż odparuje z niego woda i zgęstnieje. Tak powstałym sosem zalej ułożone w naczyniu żaroodpornym podsmażone mięso i wstaw na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika. Sosem możesz także polać makaron- obiad będzie równie smaczny.

/ 5Sos serowy

Obraz
© iStock.com

Ten sos najlepiej smakuje ze smażonymi kawałkami mięsa i ziemniakami, ale równie dobrze komponuje się także z makaronami.

  • 250 g śmietankowego serka topionego,
  • ½ szklanki bulionu,
  • ½ szklanki śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: w niewielkim garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj rozdrobniony serek topiony. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietankę i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę i podsmażone na cebulce kawałki mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Na koniec, już na talerzu posyp danie poszatkowanym koperkiem.

/ 5Sos pomidorowy

Obraz
© Fotolia

Pomidory, czosnek i bazylia to idealne połączenie, zwłaszcza w postaci sosu.

  • pomidory krojone z puszki (w sezonie użyj 5 pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku,
  • ulubione przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon) ,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i szczypta cukru do smaku,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Przygotowanie: Pomidory przelej do miseczki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowane listki bazylii i przyprawy. Wszystko wymieszaj i wylej na patelnię. Poczekaj, aż sos się zagotuje i polej nim makaron, oprósz ulubionym serem i gotowe!

/ 5Sos musztardowy

Obraz
© Fotolia

Prosty i niezwykle pyszny. Taki właśnie jest ten sos. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem. Wypróbuj ten przepis koniecznie!

  • szklanka bulionu,
  • ½ szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • łyżka mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: w niewielkim garnku zagotuj bulion. Do śmietany dodaj mąkę, musztardę, pieprz i sól oraz kilka łyżek gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodaj do bulionu, cały czas mieszając zawartość garnka. Po 5-7 minutach sos powinien być już gotowy. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe. Tak powstałym sosem polej upieczone mięso – obiad będzie pyszny.

Zobacz także wideo: Słodko-kwaśny sos chilli

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę