Dla zdrowia i urody
Rzodkiewka jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i stanowi naturalne remedium na problemy z trawieniem. Dodatkowo pobudza łaknienie, wspomaga pracę wątroby, przyśpiesza produkcję żółci i działa żółciopędnie. Rzodkiewkę powinny spożywać osoby skarżące się na zbyt wysokie ciśnienie - zawarta niej spora ilość potasu (233 mg/100 g), wspomoże unormowanie tego parametru.
Regularne spożywanie rzodkiewki zaprocentuje również w naszym wyglądzie. Produkt ten pozytywnie wpływa na strukturę łamliwych włosów i paznokci, wzmacniając je i dodając blasku. Takie właściwości upiększające to zasługa m.in. związków siarki w składzie. Warzywo to powinno gościć w jadłospisie osób na diecie, ponieważ wartość energetyczna rzodkiewki to tylko 16 kcal na 100 g. Idealnie komponuje się w lekkich sałatkach lub jako osobna przekąska.
Ponadto, w medycynie niekonwencjonalnej to rzodkiewkę stosuje się przy kamieniach nerkowych, krzywicy, anemii, artretyzmie, demineralizacji organizmu i reumatyzmie.