Pyszna rzodkiewka na urodę i zdrowię

Rzodkiewki należą do nowalijek, czyli warzyw, które ukazują się po raz pierwszy wiosną. Zazwyczaj do połowy maja na straganach i w sklepach z produktami spożywczymi dostępne są głównie rzodkiewki szklarniowe. Warto wiedzieć, że to warzywo wykazuje cenne właściwości prozdrowotne i można zaserwować je na wiele sposobów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Królowa nowalijek

Obraz
© 123RF.COM

Rzodkiewki należą do nowalijek, czyli warzyw, które ukazują się po raz pierwszy wiosną. Warto wiedzieć, że to warzywo wykazuje cenne właściwości prozdrowotne i można zaserwować je na wiele sposobów. Już w starożytnym Egipcie i Grecji uważano je za naturalne lekarstwo na problemy z trawieniem, a także dobrą pamięć i wzrok. Współczesna fitoterapia poleca regularną konsumpcję rzodkiewek w ramach profilaktyki i środków zaradczych wobec wielu dolegliwości.

/ 8Dla zdrowia i urody

Obraz
© 123RF.COM

Rzodkiewka jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i stanowi naturalne remedium na problemy z trawieniem. Dodatkowo pobudza łaknienie, wspomaga pracę wątroby, przyśpiesza produkcję żółci i działa żółciopędnie. Rzodkiewkę powinny spożywać osoby skarżące się na zbyt wysokie ciśnienie - zawarta niej spora ilość potasu (233 mg/100 g), wspomoże unormowanie tego parametru.

Regularne spożywanie rzodkiewki zaprocentuje również w naszym wyglądzie. Produkt ten pozytywnie wpływa na strukturę łamliwych włosów i paznokci, wzmacniając je i dodając blasku. Takie właściwości upiększające to zasługa m.in. związków siarki w składzie. Warzywo to powinno gościć w jadłospisie osób na diecie, ponieważ wartość energetyczna rzodkiewki to tylko 16 kcal na 100 g. Idealnie komponuje się w lekkich sałatkach lub jako osobna przekąska.

Ponadto, w medycynie niekonwencjonalnej to rzodkiewkę stosuje się przy kamieniach nerkowych, krzywicy, anemii, artretyzmie, demineralizacji organizmu i reumatyzmie.

/ 8Kontrowersyjne nowalijki

Obraz
© 123RF.COM

Spragnieni świeżych warzyw często bez zastanowienia sięgamy po pierwsze w roku okazy rzodkiewek. Dzieje się tak zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nasz organizm domaga się witamin. Choć takie warzywa wyglądają dorodnie, mają jednak niewielką wartość odżywczą. Ich soczysta barwa zazwyczaj nijak ma się do smaku. Dużym problemem jest zawartość azotanu w nowalijkach, którego źródłem są używane nawozy. Kupując rzodkiewki należy zwrócić uwagę na korzeń rzodkiewki - zbyt duże okazy często charakteryzują się nadmiarem związków azotowych. Naszą czujność powinny wzbudzić również liście z żółtymi przebarwieniami. Poza tym, warzywo powinno mieć gładką skórkę, bez pleśni czy śladów gnicia. Po przyjściu do domu należy je starannie umyć i nie przechowywać w szczelnych opakowaniach, ponieważ to brak tlenu przyspiesza przekształcanie azotanów w szkodliwe azotyny.

/ 8Jedno warzywo, wiele przepisów

Obraz
© 123RF.COM

Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, od razu po wyrwaniu, ponieważ bardzo szybko więdną. Można je przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni, najlepiej w miseczce wypełnionej wodą.

Warzywo to urozmaici nie tylko kanapki, twarożki czy sałatki. Równie pyszne są na gorąco - duszone, gotowane, a także podawane w postaci zupy.

/ 8Dip rzodkiewkowy

Obraz
© WP.PL

Składniki: pęczek rzodkiewki, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 pęczek szczypiorku, 3 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: pół pęczka rzodkiewek zetrzyj na tarce. Połącz jogurt i śmietanę, dopraw do smaku i włóż do lodówki na kilka minut. Pozostałe rzodkiewki i szczypiorek posiekaj. Następnie wymieszaj z sosem.

/ 8Rzodkiewki z patelni

/ 8Sałatka z fioletowych ziemniaków z rzodkiewką i fetą

Obraz
© WP.PL

Składniki: 200 g filetowych (truflowych) ziemniaków, 150 g sera feta, 2 pęczki rzodkiewek, 2 łyżki szczypiorku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy.

Wykonanie: Ziemniaki umyć, gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć na spodzie naczynia. Umyte rzodkiewki pokroić w plasterki, ułożyć na ziemniakach. Dodać pokrojony w kostkę ser, posypać całość posiekanym szczypiorkiem i ziołami, skropić oliwą.

/ 8Rzodkiewka gotowana

Obraz
© WP.PL

Składniki: 1-2 pęczki rzodkiewek, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki tartych migdałów, masło.

Wykonanie: Rzodkiewki umyć, odkroić korzonki i liście, wrzucić do osolonej gotującej się wody, gotować ok 8-13 minut (w zależności od wielkości rzodkiewek). Odcedzić. Bułkę i migdały zrumienić na maśle, dodać rzodkiewki, delikatnie wymieszać, aby całe były obtoczone.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki