Moc mieszanek
Wybór jesiennych przypraw jest spory. Jedne działają antywirusowo, inne zwalczają bakterie, rozgrzewają czy pobudzają system odpornościowy. Są też przyprawy, które łączą w sobie kilka właściwości.
- Najskuteczniejsze działanie uzyskamy stosując kilka przypraw jednocześnie. Mamy wówczas do czynienia ze zjawiskiem synergii. Właściwości poszczególnych przypraw łączą się i dają znacznie silniejszy efekt. Takim przykładem doskonale skomponowanej mieszanki jest garam masala. Przepisów na tą indyjską mieszankę jest wiele, ale zazwyczaj bazuje ona na chili, cynamonie, imbirze, kardamonie i kurkumie, czyli tych przyprawach, które jesienią powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej - podkreśla dietetyczka. - To połączenie gwarantuje nam potrójne działanie - antyseptyczne, wzmacniające odporność i rozgrzewające.
AD/mp/kuchnia.wp.pl