Przyprawy na jesienną aurę
Rozgrzewające dodatki
Rozgrzewają, wzmacniają odporność, zwalczają bakterie i wirusy... Przyprawy nie tylko poprawiają smak wielu potraw. Część z nich ma też właściwości lecznicze. Warto o nich pamiętać zwłaszcza teraz - w sezonie jesiennych zachorowań.
Rozgrzewają, wzmacniają odporność, zwalczają bakterie i wirusy... Przyprawy nie tylko poprawiają smak wielu potraw. Część z nich ma też właściwości lecznicze. Warto o nich pamiętać zwłaszcza teraz - w sezonie jesiennych zachorowań. Okazuje się, że szczypta wiedzy w kuchni może okazać się nieocenioną pomocą w walce z wieloma dolegliwościami. Jakie przyprawy wzmocnią nasze zdrowie? Jak je stosować?
Specjalnie dla naszych Czytelników podpowiada doświadczona specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska.
Goździki
- Goździki znane są przede wszystkim ze swoich właściwości antyseptycznych i antybakteryjnych. Ich właściwości odkażające, a także przeciwbólowe i znieczulające wykorzystywane były np. w stomatologii. W sezonie przeziębień, warto więc sięgnąć po tę przyprawę, by szybciej uporać się z infekcjami. Dodatkowo - w przeciwieństwie do większości przypraw - goździki działają uspokajająco i relaksująco, warto więc używać ich wieczorem, po męczącym, stresującym dniu.