Przyprawy na jesienną aurę

Rozgrzewają, wzmacniają odporność, zwalczają bakterie i wirusy... Przyprawy nie tylko poprawiają smak wielu potraw. Część z nich ma też właściwości lecznicze. Warto o nich pamiętać zwłaszcza teraz - w sezonie jesiennych zachorowań.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Rozgrzewające dodatki

Obraz
© 123RF.COM

Rozgrzewają, wzmacniają odporność, zwalczają bakterie i wirusy... Przyprawy nie tylko poprawiają smak wielu potraw. Część z nich ma też właściwości lecznicze. Warto o nich pamiętać zwłaszcza teraz - w sezonie jesiennych zachorowań. Okazuje się, że szczypta wiedzy w kuchni może okazać się nieocenioną pomocą w walce z wieloma dolegliwościami. Jakie przyprawy wzmocnią nasze zdrowie? Jak je stosować?

Specjalnie dla naszych Czytelników podpowiada doświadczona specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska.

Goździki
- Goździki znane są przede wszystkim ze swoich właściwości antyseptycznych i antybakteryjnych. Ich właściwości odkażające, a także przeciwbólowe i znieczulające wykorzystywane były np. w stomatologii. W sezonie przeziębień, warto więc sięgnąć po tę przyprawę, by szybciej uporać się z infekcjami. Dodatkowo - w przeciwieństwie do większości przypraw - goździki działają uspokajająco i relaksująco, warto więc używać ich wieczorem, po męczącym, stresującym dniu.

/ 8Kurkuma

Obraz
© 123RF.COM

To prawdziwą gwiazda wśród przypraw. Jak wynika z badań, to jeden z produktów o najsilniejszym działaniu antynowotworowym.
- Zdaniem naukowców ta niepozorna przyprawa nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby, ale także potrafi "znaleźć" komórki rakowe i oddziaływać bezpośrednio na nie, nie czyniąc żadnej szkody zdrowym komórkom. Prawdopodobnie to właśnie dzięki dużemu spożyciu kurkumy w Indiach, mieszkańcy tego kraju znacznie rzadziej chorują na nowotwory - mówi ekspertka.

To jednak nie wszystko. Kurkuma to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, który chroni nas przed występowaniem stanów zapalnych w organizmie, a jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób krążenia. Ma też pozytywny wpływ na układ nerwowy.
- Z jednej strony hamuje rozwój demencji, a z drugiej korzystnie wpływa na nastrój. Jako czynnik wspomagający właściwą terapię - pomaga nawet wyjść z depresji - podkreśla dietetyczka.

Z racji swoich licznych prozdrowotnych właściwości, kurkuma wspomaga też odporność organizmu. Jej działanie przeciwzapalne sprawia, że organizm lepiej się broni przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.

/ 8Cynamon

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak goździki hamuje rozwój bakterii. To jednak nie jedyna jego zaleta.
- Cynamon działa przede wszystkim w przewodzie pokarmowym i może zwalczać obecne w nim bakterie E. coli - mówi Barbara Dąbrowska-Górska.

Inną ciekawą cechą tej przyprawy jest zdolność regulacji poziomu cukru we krwi. Cynamon zmniejsza też nudności, jest przeciwutleniaczem i obniża poziom złego cholesterolu. Warto więc regularnie sięgać po tę bardzo aromatyczną przyprawę.

/ 8Chili i pieprz

Obraz
© 123RF.COM

Choć różnią się smakiem, mają podobne działanie. Obie przyprawy są ostre i silnie rozgrzewające. Substancją czynną chili jest kapsaicyna, pieprzu - piperyna. Kapsaicyna jest silniejsza, jednak zasada działania obu substancji jest taka sama. Związki te pobudzają zakończenia połączeń nerwowych, tak samo jak w sytuacjach, które sprawiają nam ból. Jednak o ile np. uderzenie, powoduje jednocześnie uszkodzenie komórek, żadna z tych przypraw niczego nie uszkadza. Jednak reakcja organizmu w obu przypadkach jest taka sama. Następuje przekrwienie, krążenie przyśpiesza, wszystkie funkcje organizmu "wchodzą na wyższe obroty". Spożycie chili czy pieprzu jest więc dla organizmu sygnałem, że nastąpił jakiś "atak", a co za tym idzie - zaczyna się on bronić, czyli wzmacnia działanie układu odpornościowego.

Te pikantne przyprawy działają nie tylko na układ immunologiczny. Nie mniej ważna - zwłaszcza jesienią i zimą - jest ich funkcja rozgrzewająca.
- O tym, że po zjedzeniu ostrego dania robi nam się gorąco nie trzeba nikogo przekonywać. Jeśli potrawa jest bardzo pikantna możemy nawet się spocić. Obie substancje przyśpieszają też przemianę materii w organizmie. Teoria, że pieprz czy chili wspomagają odchudzanie jest trochę naciągana, jednak prawdą jest, że w ciągu 2 - 3 godz. po zjedzeniu ostrego jedzenia metabolizm przyspiesza o 20 - 30 proc. Do listy zalet - tym razem kapsaicyny - warto też dodać jej właściwości antynowotworowe - dodaje Barbara Dąbrowska-Górska.

/ 8Kardamon

Obraz
© 123RF.COM

Niewiele przypraw rozgrzewa równie mocno jak zawierające kapsaicynę chili. Kardamon z pewnością do nich nie należy, jednak podobnie jak anyż, goździki i cynamon jest dodawany do mieszanek "na chłodne dni". Przyprawy te działają miejscowo - rozgrzewają nie cały organizm, a układ pokarmowy wzmagając przepływ krwi wokół jego narządów, co ma w tym okresie duże znaczenie. Kiedy robi się chłodniej częściej sięgamy po ciężkie, tłuste jedzenie, a taka mieszanka poprawia trawienie i pomaga organizmowi uporać się z ciężkostrawnymi daniami. Nie tylko ułatwia trawienie, ale też pomaga usunąć gazy z organizmu i reguluje apetyt. Znany jest też z silnych właściwości antywirusowych i działania wykrztuśnego. Jest więc idealny dla osób z infekcją górnych dróg oddechowych.

/ 8Imbir

Obraz
© 123RF.COM

Kardamon, cynamon, anyż i goździki to nieodzowne dodatki do wszelkiego rodzaju "grzańców". Napoje te nie byłyby jednak do końca rozgrzewające, gdyby nie jeszcze jedna przyprawa - imbir. Rozgrzewa cały organizm, o czym świadczy już jego smak - kwaskowato-ostry. Dzięki tej przyprawie zwiększa się ukrwienie, przyspiesza krążenie, a co za tym idzie, jest nam cieplej i nasz układ odpornościowy działa sprawniej. Warto też wspomnieć, że imbir pomaga zwalczyć nudności i dodaje energii, już sam jego zapach pomaga szybko odzyskać wigor.

/ 8Cebula i czosnek

Obraz
© 123RF.COM

Jesienią warto też pamiętać o naszych rodzimych dodatkach - czosnku, a także jego "kuzynce" cebuli.
- Mówiąc o czosnku i cebuli, mówimy o zawartych w nich substancjach czynnych - allicynie, w przypadku czosnku i fitoncydach z cebuli. Substancje te działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Silniejsza jest allicyna, określana naturalnym antybiotykiem. Dlatego w przypadku jesiennych dolegliwości, powinniśmy jak najczęściej sięgać po świeży czosnek - radzi pani dietetyk. - Nie zapominajmy też jednak o cebuli, która ma podobne działanie, a w połączeniu z obecną w niej witaminą C, skutecznie poprawia naszą odporność.

Obie rośliny bogate są także w olejki eteryczne, które doskonale przeczyszczają zatkany nos, zdecydowanie więc warte są włączenia do jesiennego jadłospisu.

/ 8Moc mieszanek

Obraz
© 123RF.COM

Wybór jesiennych przypraw jest spory. Jedne działają antywirusowo, inne zwalczają bakterie, rozgrzewają czy pobudzają system odpornościowy. Są też przyprawy, które łączą w sobie kilka właściwości.
- Najskuteczniejsze działanie uzyskamy stosując kilka przypraw jednocześnie. Mamy wówczas do czynienia ze zjawiskiem synergii. Właściwości poszczególnych przypraw łączą się i dają znacznie silniejszy efekt. Takim przykładem doskonale skomponowanej mieszanki jest garam masala. Przepisów na tą indyjską mieszankę jest wiele, ale zazwyczaj bazuje ona na chili, cynamonie, imbirze, kardamonie i kurkumie, czyli tych przyprawach, które jesienią powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej - podkreśla dietetyczka. - To połączenie gwarantuje nam potrójne działanie - antyseptyczne, wzmacniające odporność i rozgrzewające.

AD/mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia