Kurkuma
To prawdziwą gwiazda wśród przypraw. Jak wynika z badań, to jeden z produktów o najsilniejszym działaniu antynowotworowym.
- Zdaniem naukowców ta niepozorna przyprawa nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby, ale także potrafi "znaleźć" komórki rakowe i oddziaływać bezpośrednio na nie, nie czyniąc żadnej szkody zdrowym komórkom. Prawdopodobnie to właśnie dzięki dużemu spożyciu kurkumy w Indiach, mieszkańcy tego kraju znacznie rzadziej chorują na nowotwory - mówi ekspertka.
To jednak nie wszystko. Kurkuma to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, który chroni nas przed występowaniem stanów zapalnych w organizmie, a jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób krążenia. Ma też pozytywny wpływ na układ nerwowy.
- Z jednej strony hamuje rozwój demencji, a z drugiej korzystnie wpływa na nastrój. Jako czynnik wspomagający właściwą terapię - pomaga nawet wyjść z depresji - podkreśla dietetyczka.
Z racji swoich licznych prozdrowotnych właściwości, kurkuma wspomaga też odporność organizmu. Jej działanie przeciwzapalne sprawia, że organizm lepiej się broni przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.