Obierki z ziemniaków
Ziemniaki to doskonałe źródło potasu, żelaza i witaminy C. Najwięcej tych składników skrywa się w skórce, która zazwyczaj usuwając obierając te warzywa. Warto wiedzieć, że skórka z jednego ziemniaka w 18 proc. pokrywa dziennie zapotrzebowanie organizmu na błonnik, który reguluje pracę jelit i obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Na specjalne traktowanie w kuchni zasługują zwłaszcza młode ziemniaki - upieczone w mundurkach są lekkostrawne. W medycynie ludowej popularny jest wywar po gotowaniu łupin kartofli, który pity przez kilkanaście dni rozpuszcza kamienie nerkowe. Nasze prababcie polecały go również jako remedium wzmacniające po przebytej chorobie chorobie. Z dobrze umytej skórki ziemniaków można przygotować zdrowe chipsy - wystarczy skropić je oliwą, wyłożyć na blachę i doprawić ulubionymi przyprawami. Po 6-8 minut w 180 stopniach będą
chrupiące i pyszne