Przydatne i zdrowe części owoców i warzyw. Lepiej ich nie wyrzucaj
Skórka banana
Zazwyczaj lądują w koszu i uważane są za niepotrzebne śmieci. Jednak skórki, łupiny i pestki niektórych produktów warto zachować i wykorzystać ponownie. Przydadzą się do sprzątania, przygotowania odżywczych mikstur i pozwolą zachować świeżość produktów. W galerii podpowiedzi, dlaczego nie warto pozbawiać się niektórych części produktów spożywczych.
Zazwyczaj lądują w koszu i uważane są za niepotrzebne śmieci. Jednak skórki, łupiny i pestki niektórych produktów warto zachować i wykorzystać ponownie. Przydadzą się do sprzątania, przygotowania odżywczych mikstur i pozwolą zachować świeżość produktów. W galerii podpowiedzi, dlaczego nie warto pozbawiać się niektórych części produktów spożywczych.
Skórka od banana nie musi kojarzyć się z kreskówkami i scenami poślizgu. Mięsista jej część to doskonałe narzędzie do polerowania - zarówno liści domowych kwiatów, jak i skórzanych przedmiotów. Wszystko za sprawą kwasów owocowych, które świetnie nabłyszczają przecierane powierzchnie. Wystarczy oczyścić skórkę z włókien, a następnie wykorzystać do czyszczenia.