Przydatne i zdrowe części owoców i warzyw. Lepiej ich nie wyrzucaj
Zazwyczaj lądują w koszu i uważane są za niepotrzebne śmieci. Jednak skórki, łupiny i pestki niektórych produktów warto zachować i wykorzystać ponownie. Przydadzą się do sprzątania, przygotowania odżywczych mikstur i pozwolą zachować świeżość produktów. W galerii podpowiedzi, dlaczego nie warto pozbawiać się niektórych części produktów spożywczych.
Skórka banana
Zazwyczaj lądują w koszu i uważane są za niepotrzebne śmieci. Jednak skórki, łupiny i pestki niektórych produktów warto zachować i wykorzystać ponownie. Przydadzą się do sprzątania, przygotowania odżywczych mikstur i pozwolą zachować świeżość produktów. W galerii podpowiedzi, dlaczego nie warto pozbawiać się niektórych części produktów spożywczych.
Skórka od banana nie musi kojarzyć się z kreskówkami i scenami poślizgu. Mięsista jej część to doskonałe narzędzie do polerowania - zarówno liści domowych kwiatów, jak i skórzanych przedmiotów. Wszystko za sprawą kwasów owocowych, które świetnie nabłyszczają przecierane powierzchnie. Wystarczy oczyścić skórkę z włókien, a następnie wykorzystać do czyszczenia.
Pestka awokado
Ten coraz bardziej popularny w Polsce owoc chętnie wykorzystujemy do sałatki lub smoothie. Niestety, produkt ten szybko może się zepsuć, jeśli nie wykorzystamy go od razu w całości. Jest na to jednak sposób - wystarczy w połówce zachować pestkę, która przedłuży świeżość awokado. A po całkowitej konsumpcji można ją wysuszyć i zetrzeć na tarce, tworząc oryginalną przyprawę do sałatek i kanapek.
Obierki z ziemniaków
Ziemniaki to doskonałe źródło potasu, żelaza i witaminy C. Najwięcej tych składników skrywa się w skórce, która zazwyczaj usuwając obierając te warzywa. Warto wiedzieć, że skórka z jednego ziemniaka w 18 proc. pokrywa dziennie zapotrzebowanie organizmu na błonnik, który reguluje pracę jelit i obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Na specjalne traktowanie w kuchni zasługują zwłaszcza młode ziemniaki - upieczone w mundurkach są lekkostrawne. W medycynie ludowej popularny jest wywar po gotowaniu łupin kartofli, który pity przez kilkanaście dni rozpuszcza kamienie nerkowe. Nasze prababcie polecały go również jako remedium wzmacniające po przebytej chorobie chorobie. Z dobrze umytej skórki ziemniaków można przygotować zdrowe chipsy - wystarczy skropić je oliwą, wyłożyć na blachę i doprawić ulubionymi przyprawami. Po 6-8 minut w 180 stopniach będą
chrupiące i pyszne
Skórka z pomarańczy
Albedo, czyli biała, wewnętrzną część skórki pomarańczy zazwyczaj jest skrupulatnie usuwana z miąższu cytrusa. Niesłusznie, bo to doskonałe źródło pektyn, witaminy P i błonnika. Jedzenie pomarańczy z albedo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. Zewnętrznej części również nie należy się pozbywać, ale z kolei ze względów kulinarnych. Umyta, osuszona i starta na tarce skórka to świetny dodatek do dań obiadowych (m.in. kurczaka), a także deserów. Ciekawym pomysłem będzie przygotowanie syropu z tej części pomarańczy - wystarczy ją dwukrotnie zagotować we wrzątku, aby pozbyć się goryczki, a następnie usmażyć z dodatkiem cukru. To jednocześnie naturalny odświeżasz powietrza - zapach pomarańczy skutecznie niweluje inne nieprzyjemne wonie w kuchni.
Łupina arbuza
Wypluwamy pestki i obgryzamy czerwony miąższ, zostawiając łupiny. Niesłusznie, bo biała część to spora dawka cytruliny. Aminokwas ten wyzwala w organizmie argininę, a oba te związki obniżają ciśnienie krwi. Z kolei pestki, po umyciu, wysuszeniu i upieczeniu stanowią pyszną przekąskę pełną mikroelementów, w smaku i teksturze przypominającą słonecznik.
Łupiny cebuli
Łupiny cebuli warto wykorzystać nie tylko do barwienia jajek w okresie świąt wielkanocnych. Naukowcy dowiedli, że w tej części cebul znajduje się kwercetyna, czyli naturalny przeciwutleniacz, chroniący m.in. przez rakiem trzustki. W medycynie niekonwencjonalnej w ramach leku na biegunkę poleca się zagotować garść łupin w litrze wody, a następnie popijać po pół litra dziennie. Na reumatyzm z kolei nasze babcie stosowały wywar z trzech nieobranych, pokrojonych w plastry cebul, zagotowanych w wodzie przez kwadrans. Łupiny cebuli można też udusić w potrawie albo dodać do gotującej się zupy, ale przed podaniem należy je usunąć. Skórką cebuli można natomiast leczyć odmrożenia, zadrapania lub pęknięcia skóry.