Przydatne i zdrowe części owoców i warzyw. Lepiej ich nie wyrzucaj

Zazwyczaj lądują w koszu i uważane są za niepotrzebne śmieci. Jednak skórki, łupiny i pestki niektórych produktów warto zachować i wykorzystać ponownie. Przydadzą się do sprzątania, przygotowania odżywczych mikstur i pozwolą zachować świeżość produktów. W galerii podpowiedzi, dlaczego nie warto pozbawiać się niektórych części produktów spożywczych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Skórka banana

Obraz
© 123RF.COM

Zazwyczaj lądują w koszu i uważane są za niepotrzebne śmieci. Jednak skórki, łupiny i pestki niektórych produktów warto zachować i wykorzystać ponownie. Przydadzą się do sprzątania, przygotowania odżywczych mikstur i pozwolą zachować świeżość produktów. W galerii podpowiedzi, dlaczego nie warto pozbawiać się niektórych części produktów spożywczych.

Skórka od banana nie musi kojarzyć się z kreskówkami i scenami poślizgu. Mięsista jej część to doskonałe narzędzie do polerowania - zarówno liści domowych kwiatów, jak i skórzanych przedmiotów. Wszystko za sprawą kwasów owocowych, które świetnie nabłyszczają przecierane powierzchnie. Wystarczy oczyścić skórkę z włókien, a następnie wykorzystać do czyszczenia.

/ 6Pestka awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Ten coraz bardziej popularny w Polsce owoc chętnie wykorzystujemy do sałatki lub smoothie. Niestety, produkt ten szybko może się zepsuć, jeśli nie wykorzystamy go od razu w całości. Jest na to jednak sposób - wystarczy w połówce zachować pestkę, która przedłuży świeżość awokado. A po całkowitej konsumpcji można ją wysuszyć i zetrzeć na tarce, tworząc oryginalną przyprawę do sałatek i kanapek.

/ 6Obierki z ziemniaków

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniaki to doskonałe źródło potasu, żelaza i witaminy C. Najwięcej tych składników skrywa się w skórce, która zazwyczaj usuwając obierając te warzywa. Warto wiedzieć, że skórka z jednego ziemniaka w 18 proc. pokrywa dziennie zapotrzebowanie organizmu na błonnik, który reguluje pracę jelit i obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Na specjalne traktowanie w kuchni zasługują zwłaszcza młode ziemniaki - upieczone w mundurkach są lekkostrawne. W medycynie ludowej popularny jest wywar po gotowaniu łupin kartofli, który pity przez kilkanaście dni rozpuszcza kamienie nerkowe. Nasze prababcie polecały go również jako remedium wzmacniające po przebytej chorobie chorobie. Z dobrze umytej skórki ziemniaków można przygotować zdrowe chipsy - wystarczy skropić je oliwą, wyłożyć na blachę i doprawić ulubionymi przyprawami. Po 6-8 minut w 180 stopniach będą
chrupiące i pyszne

/ 6Skórka z pomarańczy

Obraz
© 123RF.COM

Albedo, czyli biała, wewnętrzną część skórki pomarańczy zazwyczaj jest skrupulatnie usuwana z miąższu cytrusa. Niesłusznie, bo to doskonałe źródło pektyn, witaminy P i błonnika. Jedzenie pomarańczy z albedo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. Zewnętrznej części również nie należy się pozbywać, ale z kolei ze względów kulinarnych. Umyta, osuszona i starta na tarce skórka to świetny dodatek do dań obiadowych (m.in. kurczaka), a także deserów. Ciekawym pomysłem będzie przygotowanie syropu z tej części pomarańczy - wystarczy ją dwukrotnie zagotować we wrzątku, aby pozbyć się goryczki, a następnie usmażyć z dodatkiem cukru. To jednocześnie naturalny odświeżasz powietrza - zapach pomarańczy skutecznie niweluje inne nieprzyjemne wonie w kuchni.

/ 6Łupina arbuza

Obraz
© 123RF.COM

Wypluwamy pestki i obgryzamy czerwony miąższ, zostawiając łupiny. Niesłusznie, bo biała część to spora dawka cytruliny. Aminokwas ten wyzwala w organizmie argininę, a oba te związki obniżają ciśnienie krwi. Z kolei pestki, po umyciu, wysuszeniu i upieczeniu stanowią pyszną przekąskę pełną mikroelementów, w smaku i teksturze przypominającą słonecznik.

/ 6Łupiny cebuli

Obraz
© Shutterstock.com

Łupiny cebuli warto wykorzystać nie tylko do barwienia jajek w okresie świąt wielkanocnych. Naukowcy dowiedli, że w tej części cebul znajduje się kwercetyna, czyli naturalny przeciwutleniacz, chroniący m.in. przez rakiem trzustki. W medycynie niekonwencjonalnej w ramach leku na biegunkę poleca się zagotować garść łupin w litrze wody, a następnie popijać po pół litra dziennie. Na reumatyzm z kolei nasze babcie stosowały wywar z trzech nieobranych, pokrojonych w plastry cebul, zagotowanych w wodzie przez kwadrans. Łupiny cebuli można też udusić w potrawie albo dodać do gotującej się zupy, ale przed podaniem należy je usunąć. Skórką cebuli można natomiast leczyć odmrożenia, zadrapania lub pęknięcia skóry.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru