Marynowany kalafior w kwaśnym sosie curry
Ten dość niezwykły mariaż to nic innego jak słynny brytyjski relish o indyjskich korzeniach, czyli tzw. Piccalilli. Ten egzotyczny sos pojawił się na początku XVIII wieku w brytyjskich książkach kucharskich jako nieodzowny dodatek do kanapek na angielskich stołach. Indyjskie korzenie tej marynaty to wynik kolonialnych zapożyczeń przypraw i technik kulinarnych z Dalekiego wschodu. Oprócz kanapek, Piccalilli świetnie komponuje się z grubymi plastrami szynki, sadzonym jajem, a nawet chrupiącymi frytkami.
Składniki na 4 małe 250 ml słoiki:
- 1 duży kalafior,
- 1 duży fenkuł,
- 2 świeże czerwone chilli,
- 200 g zielonej fasolki szparagowej,
- 4 szalotki,
- 1 duża czerwona cebula,
- 2 kwaśne jabłka,
- 1 dojrzałe mango,
- 4 małe ząbki czosnku,
- 1 opakowanie mielonego kminu rzymskiego,
- 1 opakowanie mielonych nasion kolendry,
- 1 opakowanie suszonego oregano,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka proszku z angielskiej musztardy,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 200 ml octu z polskich jabłek,
- 1 łyżka cukru,
- woda, sól, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Warzywa i owoce umyj, wydrąż nasiona i gniazda. Następnie pokrój w równą kostkę (wielkości ząbków czosnku) i wymieszaj w dużej misce. Całość zasyp odrobiną soli. W dużym garnku podgrzej odrobinę oleju rzepakowego i wrzuć wszystkie przyprawy. Podsmaż je krótko i dodaj mąkę. Gdy się zagęści, wlej ocet i dodaj cukier. Duś krótko, a gdy znowu się zagęści dodaj tyle wody, aby uzyskać gęsty, lepki sos. Odczekaj chwilę, aż woda odparuje, posól i wrzuć do niego warzywa.