Przepisy na lato zamknięte w słoiku. Najlepsze zapasy na zimę
Nie tylko kiszone ogórki i kapusta
Wg badania przeprowadzonego przez Tesco Polska większość Polaków, bo aż 74 proc., przygotowuje domowe przetwory przynajmniej raz w roku. Warto zwrócić uwagę, że nie jest to zajęcie będące tylko damską domeną – twierdzące odpowiedzi kobiet oraz mężczyzn są porównywalne i wynoszą odpowiednio 77 oraz 70 proc. Wyniki badania wskazują również, jak do przygotowywania domowych przetworów Polacy podchodzą w podziale na grupy wiekowe. Co ciekawe domowe weki cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród osób po 50. roku życia (82 proc. z nich). Coraz częściej na ich przygotowanie decydują się osoby do 24. roku życia oraz w wieku 25-34 lata – odpowiednio 70 oraz 63 proc. z nich. Przy szerokiej ofercie sezonowych produktów warto pomyśleć o przyrządzeniu, np. marynowanego kalafiora w kwaśnym sosie curry czy smażonych zielonych pomidorów w słonej kiszonce z tajską bazylią. Dobrą propozycją na "przełamanie lodów" w kwestii owocowych kiszonek mogą okazać się gruszki i jabłka w zalewie octowej z anyżem i goździkami. Przepisy Jakuba Steuermarka w dalszej części galerii.