Lody miętowe
Składniki: 250 ml mleka 3,2%, 500 ml śmietany kremówki, 2/3 szklanki cukru, szczypta soli, 6 żółtek, 170 g posiekanej gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki ekstraktu miętowego, zielony barwnik spożywczy lub 2 łyżki herbaty Matcha.
Przygotowanie: w rondelku podgrzać mleko, 250 ml kremówki, cukier i sól. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. W misce umieścić zimną wodę z kostkami lodu, a na niej położyć naczynie z pozostałą częścią kremówki. Żółtka ubić, wlać do lekko ciepłej mikstury mlecznej, cały czas mieszając. Podgrzewać na średnim ogniu aż całość zgęstnieje (nie doprowadzić do wrzenia!), a następnie wlać stopniowo do naczynia w "kąpieli lodowej", cały czas mieszając. Dodać zielonego barwnika i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki, a następnie przełożyć do maszyny do lodów, dodać czekoladę i postępować według instrukcji urządzenia.