Matcha - wyjątkowa herbata z Japonii
Herbata Matcha to suszone liście zielonej herbaty zmielone na proszek. Zanim jednak zostaną zebrane, najpierw są zacieniane na 30 dni, aby zwiększyć w ich produkcję chlorofilu. Oznacza to, że kiedy pijemy ten napój, dostarczamy organizmowi w pełni zdrowy chlorofil, który jest zawarty w liściach. Takiego działania nie ma w przypadku picia wody z wywaru z liści zielonej herbaty. W programie "Pytanie na śniadanie" zaprezentowano, jak prawidłowo przygotować tę herbatę. To produkt, który nie tylko korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a jednocześnie ma szerokie zastosowanie w kuchni. W dalszej części artykułu podpowiadamy kilka oryginalnych przepisów.
Wyjątkowy napój
Dla smaku, zdrowia i urody
Matcha to herbata japońska, która ma postać zielonego pudru. Przez buddyjskich mnichów była uznawana za napój medytacyjny. Jest bogata w przeciwutleniacze, a także związki działające uspokajająco. Drobno sproszkowana forma i fakt, że częściowo się rozpuszcza sprawiają, że to doskonały produkt do przygotowania schłodzonych koktajli, ciast i deserów.
Badania przeprowadzone w 2009 roku pokazały, że picie tej herbaty przez szczury spowalniało u nich postęp uszkodzenia nerek i wątroby. Warto sięgnąć po nią szczególnie zimą, ponieważ rozgrzewa i dodaje energii. Ponadto przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczu, dlatego polecana jest szczególnie osobom na diecie odchudzającej. W jednym z ostatnich badań amerykańscy specjaliści sugerują nawet, że Matcha może pomóc spalić kalorie cztery razy szybciej. W kosmetyce używa się jej jako maseczki na twarz o działaniu ściągającym.
Zielona latte Matcha
Aby przygotować Matcha latte - alternatywę dla zwykłej kawy - należy najpierw zaparzyć herbatę Matcha, wsypując łyżeczkę herbaty do kubka i zalewając ją gorącą wodą (nie więcej niż 3-4 łyżkami). Wymieszać bambusową trzepaczką albo łyżeczką. Dodać cukier lub syrop (klonowy czy z agawy) w ilości według uznania. Około 150 ml mleka podgrzać i spienić - spieniaczem lub małą trzepaczką - a następnie zalać nim herbatę. Podawać natychmiast.
Zielone magdalenki
Składniki: 1 jajko, 1 łyżka miodu, 4 łyżki cukru, 40 g jogurtu naturalnego, 1 szklanka mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 70 g roztopionego masła, 2 łyżki herbaty Matcha + odrobina do dekoracji.
Przygotowanie: jajko ubić za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodać miód oraz cukier, dokładnie wymieszać. Następnie wlać jogurt naturalny i ponownie zamieszać. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na koniec roztopione, przestudzone masło. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać herbatę i ponownie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ciasto nakładać do foremek do magdalenek za pomocą łyżeczki. Piec przez ok. 12 min, aż ładnie się zarumienią. Gotowe ostudzić i udekorować.
Bananowy koktajl z herbatą Matcha i nasionami chia
Składniki: 2 banany, 2 szklanki zmiksowanego arbuza, 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego, 2 łyżeczki nasiona chia, 2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty.
*Przygotowanie: *wszystkie składniki oprócz nasiona chia połączyć za pomocą blendera. Rozlać do szklanek i posypać chia.
Rolada z herbatą Matcha i białą czekoladą
Składniki: 90 g mąki, 170 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki Matcha, 50 ml mleka, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 250 g śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej. Do dekoracji: polewa z białej czekolady.
Przygotowanie: jajka zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W kolejnym kroku dodaj herbatę Matcha wymieszaną w mleku. Blachę o wymiarach (zalecane ok. 28×34 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przelej na nią ciasto i wyrównaj szpatułką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 8-10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą roladę zwiń i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj krem, ubijając śmietankę z odrobiną cukru. Ostudzone ciasto delikatnie rozwiń i posmaruj cienko je kremem śmietankowym. Udekoruj polewą z białej czekolady.
Panna cotta z Matcha i malinami
Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 200 ml mleka, 3 łyżeczki pudru z zielonej herbaty Matcha, 100 g białej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny w proszku.
Przygotowanie: w rondelu zagotuj mleko i śmietankę. Ściągnij z ognia, dodaj herbatę i dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier puder i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Żelatynę w proszku zalej 50 ml bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na około 5 minut. Następnie dodaj do masy i wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły - gdy masa zgęstniała, należy ją delikatnie podgrzać. Przelej masę do literatek i odstaw do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj z malinami.
Muffinki z zieloną herbatą Matcha
Składniki: 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki Matcha, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, niespełna szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie: w jednej misce połącz składniki suche, w drugiej mokre, a następnie połącz zawartości obu, mieszając na gładką masę. Gotową przełóż do papilotek w formie na muffiny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Gotowe można udekorować cukrem pudrem.
TVP "Pytanie na śniadanie"/mp/WP Kuchnia