Przepisy na domowe lody
Wakacje i upalne lato bezsprzecznie kojarzą się z lodami. I chociaż nie można przesadzić z konsumpcją tych zimnych smakołyków, to raz na jakiś czas warto zafundować sobie taką przyjemność. Niestety, produkty które dostępne są w sklepach czy kurortowych lodziarniach to często złożona "tablica Mendelejewa" i mają mało wspólnego z naturalnymi wyrobami. Aby w pełni cieszyć się smakiem i chłodem lodów warto przygotować je własnoręcznie. Okazuje się, że to bardzo proste i możemy wyczarować wiele oryginalnych smaków.
Zrób to sam!
Wakacje i upalne lato bezsprzecznie kojarzą się z lodami. I chociaż nie można przesadzić z konsumpcją tych zimnych smakołyków, to raz na jakiś czas warto zafundować sobie taką przyjemność. Niestety, produkty które dostępne są w sklepach czy kurortowych lodziarniach to często istna "tablica Mendelejewa" i mają mało wspólnego z naturalnymi wyrobami. Aby w pełni cieszyć się smakiem i chłodem lodów, warto przygotować je własnoręcznie. Okazuje się, że to bardzo proste i możemy wyczarować wiele oryginalnych smaków.
Lody z awokado
Składniki: 2 dojrzałe awokado, 2/3 szklanki zimnego mleka, 2 łyżeczki cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny.
*Przygotowanie: *awokado obrać i usunąć pestkę. Miąższ zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę i przelać do foremek lub kubeczków po jogurtach. Zamknąć foremki lub zakryć folią, aby nie sczerniały i schłodzić minimum 4 godziny w zamrażalniku.
Lody bananowe
Składniki: *3 dojrzałe banany, skórka otarta z dwóch cytryn, 3 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki jogurtu naturalnego. * Przygotowanie: banany zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Rozlać do foremek do robienia lodów i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Domowe lody waniliowe
Lody truskawkowe
*Składniki: *1/2 kg zmrożonych truskawek, 3 łyżki śmietany kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie: truskawki zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem (kilka można pokroić i dodać na koniec do masy, aby były wyczuwalne w trakcie jedzenia). Masę wlać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny (w tym czasie zamieszać 3 razy, aby całość równo się zmroziła).
Lody sernikowe
Składniki: 600 g śmietany 18%, 250 ml mleka 3,2%, 200 g cukru, 2 lekko ubite jajka, 350 g kremowego serka, 1 łyżka soku z cytryny + skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
*Przygotowanie: *mleko i śmietanę podgrzać w rondelku, dodać cukier i podgrzewać aż do rozpuszczenia - nie zagotowywać! Do jajek dodać trochę śmietanowo-mlecznej mieszaniny i zmiksować, aby zahartować jajka. Następnie dodać je do rondelka. Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 3 minut, aż lekko masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać serek, dokładnie mieszając. Podobnie, jak w przypadku lodów waniliowych w przepisie Piotra Ogińskiego masę należy schłodzić w misce z lodem lub zimną wodą. Na koniec dodać wanilię i cytrynę. Włożyć do zamrażalnika na 4 godziny, co pół godziny mieszając. Masę można schłodzić też w maszynie do lodów.
Lody czekoladowe
Składniki: 300 ml słodkiej śmietanki 36%, 3 łyżki cukru, 2 duże jajka, łyżka wody, tabliczka gorzkiej czekolady o jak najwyższej zawartości kakao (minimum 60 proc.). * Przygotowanie: *w "kąpieli wodnej" roztopić czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody. Białka ubić osobno na sztywną pianę. W trzecim naczyniu ubić na sztywno śmietankę. Do ubitych żółtek dodawać stopniowo przestudzoną czekoladę, cały czas mieszając. Następnie ubitą śmietankę i na końcu po łyżce piany z białek. Masę dokładnie wymieszać i wlać do pojemnika z zamknięciem. Mrozić przed około 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Lody jagodowe
*Składniki: *250 g jagód, 150 g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 250 ml mleka 3,2%, 375 ml śmietanki 35%.
*Przygotowanie: *jagody zblendować i podgrzać razem z cukrem i solą. Wystudzone połączyć z mlekiem i śmietanką. Dokładnie wymieszać i wlać do pojemnika, a następnie włożyć do zamrażalnika na 4 godziny (co pół godziny mieszając) lub zmrozić za pomocą specjalnej maszyny.
Lody miętowe
Składniki: 250 ml mleka 3,2%, 500 ml śmietany kremówki, 2/3 szklanki cukru, szczypta soli, 6 żółtek, 170 g posiekanej gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki ekstraktu miętowego, zielony barwnik spożywczy lub 2 łyżki herbaty Matcha.
Przygotowanie: w rondelku podgrzać mleko, 250 ml kremówki, cukier i sól. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. W misce umieścić zimną wodę z kostkami lodu, a na niej położyć naczynie z pozostałą częścią kremówki. Żółtka ubić, wlać do lekko ciepłej mikstury mlecznej, cały czas mieszając. Podgrzewać na średnim ogniu aż całość zgęstnieje (nie doprowadzić do wrzenia!), a następnie wlać stopniowo do naczynia w "kąpieli lodowej", cały czas mieszając. Dodać zielonego barwnika i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki, a następnie przełożyć do maszyny do lodów, dodać czekoladę i postępować według instrukcji urządzenia.
Lody kawowe
*Składniki: *400 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 300 g śmietany kremówki 36%, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mocnego naparu z kawy.
Przygotowanie: mleko skondensowane ubić na puszystą pianę. W osobnej misce ubić kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zawartości obu naczyń połączyć, dodać powoli napar z kawy. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin godzin (co pół godziny mieszając, aby całość równomiernie się zmroziła).
Lody pistacjowe
Składniki: 150 g obranych, niesolonych pistacji, 600 ml mleka 3,2%, 1 pomarańcza, 5 żółtek, 125 g jogurtu typu greckiego, kakao.
Przygotowanie: pistacje zmielić (kilka można posiekać i zostawić do dekoracji), wymieszać z mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny. W tym czasie sparzyć pomarańczę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ostudzone przelać przez sitko wyłożone gazą. Ponownie zagotować z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Utrzeć żółtka, a następnie powoli i stopniowo dodawać mleczną mieszaninę (można użyć do tego "kąpieli lodowej" jak przy lodach miętowych), cały czas ucierając. Całość podgrzewać jeszcze chwilę, aby masa zgęstniała. Gotową wlać do pojemnika, ostudzić, a następnie mrozić minimum 4 godziny.