Sól i tłuszcze trans
Nie najlepszym pomysłem jest także objadanie się orzeszkami solonymi lub panierowanymi. Zawarta w nich duża dawka soli może prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie, co skutkuje zapchaniem tętnic i ryzykiem nadciśnienia tętniczego. Obciąża również nerki i powoduje np. powstawanie uciążliwych kamieni. Sól zwiększa też wydalanie wapnia z moczem i przez to sprzyja rozwojowi osteoporozy. Przetworzone fistaszki często stają się magazynem utwardzonych tłuszczów roślinnych, zwanych tłuszczami trans. To substancje odpowiedzialne za powstawanie najgroźniejszego, tak zwanego trzewnego, typu otyłości. Podnoszą poziom "złego" cholesterolu LDL i zlepiają tętnice, czego konsekwencją bywa miażdżyca, wylew albo zawał serca. Regularne spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans może przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych, np. piersi czy jelita grubego.