Ciasteczka owsiane
Składniki: 125 g mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 100 g brązowego cukru, 125 g białego cukru, 125 g masła, 1 jajko, opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka mleka, 160 g płatków owsianych, 125 g rodzynków.
Przygotowanie: mąkę, sodę, proszek, sól wymieszać. Masło utrzeć z cukrami, dodać jajko, mleko, wsypać suche składniki, na koniec dodać płatki owsiane i rodzynki. Układać na papierze do pieczenia łyżką okrągłe kształty, lekko spłaszczyć (np. stempelkiem). Można posypywać je delikatnie po wierzchu cynamonem. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.