Proste przekąski na piknik lub do pracy
Łatwe w przygotowaniu przekąski to nie tylko pomysł na "coś na ząb" między głównymi posiłkami, ale także sposób na pyszne spotkanie w gronie znajomych lub najbliższych. Rosnąca temperatura, zielone otoczenie i wolne chwile służą urządzaniu pikników, ale te proste i smaczne propozycje można zabrać również ze sobą do pracy w ramach drugiego śniadania lub lunchu.
Pyszne przekąski na piknik
Łatwe w przygotowaniu przekąski to nie tylko pomysł na "coś na ząb" między głównymi posiłkami, ale także sposób na pyszne spotkanie w gronie znajomych lub najbliższych. Rosnąca temperatura, zielone otoczenie i wolne chwile służą urządzaniu pikników, ale te proste i smaczne propozycje można zabrać również ze sobą do pracy w ramach drugiego śniadania lub lunchu.
Kebab w tortilli
Składniki: kilka placków tortilli (pełnoziarnistych lub pszennych), podwójna pierś z kurczaka, kilka listków sałaty lodowej, 1/2 czerwonej papryki, 1 duży ogórek kiszony, rukola, 1 łyżka oleju rzepakowego, przyprawy do smaku: kurkuma, majeranek, papryka wędzona, oregano, pieprz, sól morska, sos jogurtowy do smaku.
Przygotowanie: pierś oczyścić i pokroić w kostkę. Olej połączyć z przyprawami, włożyć do tak przygotowanej marynaty mięso i dokładnie zamieszać. Rozgrzać patelnię grillową, usmażyć kurczaka z każdej strony. Na każdą tortillę nałożyć mięso, porwaną sałatę i rukolę, pokrojoną paprykę oraz ogórka. Zawinąć i dodatkowo podsmażyć. Przed podaniem polać sosem.
Muffiny jabłkowe
Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka mleka, 1 jabłko, 3 łyżki rodzynek, 1/2 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przyprawy do smaku: cynamon, imbir, kardamon.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 190 stopni . Umyte jabłko pokroić w kostkę. W misce wymieszać suche składniki, następnie wlać mleko i olej, dodać kawałki jabłka. Dokładnie wymieszać. Masę nakładać do foremek na muffiny do 2/3 ich wysokości. Piec ok. 20 minut, aż będą zarumienione.
Naleśniki czekoladowe
Składniki: 5 średnich jajek, 1/2 szklanki kefiru, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1 szklanka przesianej mąki pszennej, szczypta soli, 3 łyżki kakao.
Przygotowanie: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej, kakao i sól połączyć na jednolitą masę. Do utartej masy dodać ubitą pianę z białek, a następnie delikatnie wymieszać. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Podawać z dżemem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
Paluszki z mozzarelli
Składniki: kawałki mozzarelli, 50 g bułki tartej, 1 jajko, 50 g mąki, olej rzepakowy.
Przygotowanie: do 3 osobnych miseczek wsypać: mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Po kolei w każdej z nich zanurzyć kawałki mozzarelli, najpierw w jajku później mące i na końcu w bułce tartej, pamiętając aby ser był dokładnie opanierowany, dzięki temu nic nie wycieknie na patelnię podczas smażenia. Smażyć na średnim ogniu na głębokim tłuszczu, aż panierka się zarumieni. Kawałki co jakiś czas odwracać, aby ser usmażył się dokładnie dookoła i nie przypalił. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać, najlepiej w towarzystwie dipu pomidorowego lub konfitury żurawinowej.
Chipsy z jarmużu
Ciasteczka owsiane
Składniki: 125 g mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 100 g brązowego cukru, 125 g białego cukru, 125 g masła, 1 jajko, opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka mleka, 160 g płatków owsianych, 125 g rodzynków.
Przygotowanie: mąkę, sodę, proszek, sól wymieszać. Masło utrzeć z cukrami, dodać jajko, mleko, wsypać suche składniki, na koniec dodać płatki owsiane i rodzynki. Układać na papierze do pieczenia łyżką okrągłe kształty, lekko spłaszczyć (np. stempelkiem). Można posypywać je delikatnie po wierzchu cynamonem. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Spring rollsy
Składniki: kilka płatów papieru ryżowego, krewetki, masło, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, kapusta pekińska, papryka żółta, awokado.
Przygotowanie: oczyszczone krewetki bez ogonku podsmażyć z rozgniecionym czosnkiem na maśle. Doprawić do smaku. Miąższ z awokado i paprykę pokroić w paski. Papier delikatnie zmoczyć przegotowaną wodą. Na środek ułożyć składniki, powoli, ale dość ciasno zwijać.
Szaszłyki caprese
Składniki: pomidorki koktajlowe, opakowanie okrągłych mozzarelli, listki bazylii, oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: pomidorki umyć, mozzarellę odsączyć z zalewy. Składniki na przemian nabijać na patyczki do szaszłyków. Ułożyć na talerzu, dodać bazylię, skropić oliwą i doprawić pieprzem.
Bułeczki czosnkowe
Składniki: 1 szklanka ciepłej wody, 1 saszetka drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli. Dodatkowo: 100 g masła, 4 ząbki czosnku, zmiażdżone, 1 łyżeczka soli, pieprz, do smaku, 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki
Przygotowanie: w dużej misce wymieszać wodę z cukrem, a następnie dodać drożdże zamieszać i odstawić na 5 minut. Dodać połowę porcji mąki, oliwę oraz sól, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać stopniowo pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto. Elastyczne przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie w rondelu podgrzać masło i czosnek, zdjąć z ognia i połączyć z koperkiem, doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, a 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i podzielić na 16 kawałków. Każdy pasek ciasta zawiąż na supełek, ułożyć na blasze w odstępach, posypać solą i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 15 minut aż bułeczki będą ciemnozłote. Upieczone, gorące bułeczki smarować ciepłym masłem i podawać.