Galette z figami i mascarpone
Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, szczypta soli, 125 g zimnego masła, 2 łyżki stołowe śmietanki, 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 60 ml zimnej wody, 200 g mascarpone, 3-4 świeże figi.
Przygotowanie: w misce połączyć przesianą mąkę z solą, a następnie posiekać z zimnym masłem. W naczyniu połączyć śmietanę, sok z cytryny i zimną wodę. Stopniowo wlewać do masy, wyrabiając ciasto. Gotowe zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie dokładnie umyć figi i pokroić je na plasterki. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, uformować krążek o średnicy około 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować mascarpone (zostawiając wolne brzegi), ułożyć figi. Zagiąć brzegi ciasta do środka, posmarować je rozmąconym jajkiem. Wstawić galette do pieca nagrzanego do 200 stopni C, piec 30-40 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawać na ciepło po podzieleniu na porcje.