Risotto z klopsikami
To smaczne włoskie danie tylko z pozoru wygląda na skomplikowane. Na pulpety potrzebne nam będą: mięso mielone, starta na tarce cebula, jajko, pieprz, sól, posiekana bardzo drobno zielona pietruszka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na oleju, obracając, maksymalnie przez 10 minut. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Na czystej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy szklankę ryżu arborio i podsmażamy minutę. Dorzucamy pokrojone w kostkę: cebulę, marchewkę i seler naciowy oraz posiekany czosnek. Po dwóch minutach zalewamy ryż bulionem warzywnym (trzy szklanki) i dorzucamy pulpety. Patelnię przykrywamy i pozostawiamy na małym gazie. Gdy ryż wchłonie płyn, posypujemy wszystko natką i gotowe.