Produkty spożywcze, które zapewniają lepszą pracę mózgu

Mózg spełnia najważniejszą rolę w całym organizmie. Składa się z tysięcy neuronów, które reagują na nieskończoną ilość impulsów zewnętrznych. Jego działanie jest tak skomplikowane, że mimo wielu dogłębnych badań, nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi co do zakresu jego kompetencji. W dzisiejszych czasach odnotowuje się coraz więcej chorób, które dotykają ten centralny ośrodek kontroli naszego ciała. Nierzadko dotyczą one nie tylko ludzi w podeszłym wieku, ale także osób młodszych. Można jednak w naturalny sposób wspomóc mózg, tak aby sprawnie służył nam przez długie lata. Rozwiązaniem mogą być specjalne przekąski - nie są drogie i łatwo dostępne. Z pewnością masz w swojej kuchni minimum jedną rzecz z przydatnej listy produktów dobrych dla mózgu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Jedzenie idealne dla mózgu

Obraz

Mózg spełnia najważniejszą rolę w całym organizmie. Składa się z tysięcy neuronów, które reagują na nieskończoną ilość impulsów zewnętrznych. Jego działanie jest tak skomplikowane, że mimo wielu dogłębnych badań, nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi co do zakresu jego kompetencji. W dzisiejszych czasach odnotowuje się coraz więcej chorób, które dotykają ten centralny ośrodek kontroli naszego ciała. Nierzadko dotyczą one nie tylko ludzi w podeszłym wieku, ale także osób młodszych. Można jednak w naturalny sposób wspomóc mózg, tak aby sprawnie służył nam przez długie lata. Rozwiązaniem mogą być specjalne przekąski - nie są drogie i nie ma problemu z ich dostępnością. Z pewnością masz w swojej kuchni minimum jedną rzecz z przydatnej listy produktów dobrych dla mózgu.

/ 8Żurawina

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki dużej zawartości silnych przeciwutleniaczy spożywanie żurawiny, a także soku z niej wytwarzanego, to doskonała ochrona dla mózgu. Produkt ten spowalnia procesy starzenia się szarych komórek i zahamowuje rozwój chorób neurodegeneracyjnych - w tym cho­ro­by Parkinsona i Al­zhe­ime­ra. Zdrowotne właściwości wykazuje również olej z pe­stek żu­ra­wi­ny, który bogaty jest w kwasy ome­ga-3 i ome­ga-6 oraz witaminę E, nazywaną eliksirem młodości.

/ 8Orzechy

Obraz
© 123RF.COM

Jedzenie tych produktów pomaga dłużej cieszyć się dobrą pamięcią i ogólną sprawnością umysłową. Wizualne podobieństwo orzecha włoskiego do ludzkiego mózgu nie jest przypadkowe - właśnie te smakołyki mają zbawienny wpływ na jego funkcjonowanie. To potężna dawka kwasu lanolidowego, który jest niezbędny dla pracy komórek nerwowych. W ich składzie znajdziemy również witaminy E, B i C, a także sole mineralne, takie jak: potas, fosfor, wapń i magnez. Spożywanie orzechów w większych ilościach zalecane jest osobom chorym na depresję, nadpobudliwym, homeopatom, a także skarżącym się na przewlekłe przemęczenie - to najczęściej objawy niedoboru magnezu. Dzięki dużej zawartości żelaza przekąski te stosowane są również w leczeniu anemii.

/ 8Awokado

Obraz
© 123RF.COM

Regularne spożywanie tego owocu w postaci surowej lub jako dodatek do sałatek przynosi wymierne korzyści dla naszego zdrowia oraz pracy mózgu. Awokado łączy w sobie bowiem zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E. Klinicznie dowiedziono, że to połączenie sprawdza się jako prewencja przeciw rozwojowi Alzheimera. Specjalistom od chorób geriatrycznych udało się nawet cofać objawy tej choroby we wczesnym stadium.

/ 8Oliwa z oliwek

Obraz
© 123RF.COM

Spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia pomaga redukować ryzyko Alzheimera, a teorię tę potwierdzają wyniki badań m.in. naukowców z Uniwersytetu w Louisianie. Czynnikiem ochronnym jest naturalna substancja zawarta w tym produkcie, znana jako oleokantal. Chroni ona nerwy komórek przed pewnymi formami uszkodzeń. W trakcie eksperymentu wykazano, że doskonale wspomaga produkcję dwóch białek i kluczowych enzymów, które uważa się za istotne w pozbywaniu się beta-amyloid z mózgu. Ich usunięcie ogranicza ryzyko powstawania nieodwracalnych zmian w mózgu, które w konsekwencji objawiają się pogarszającą się pamięcią czy słabnącą umiejętnością samodzielnego i sprawnego myślenia.

/ 8Pomidory

Obraz
© 123RF.COM

Zbawienny wpływ pomidorów na sprawne funkcjonowanie mózgu potwierdzają m.in. wyniki badań naukowców Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio. Ich zdaniem to naturalne profilaktyka przed udarem. Wszystko, dzięki zawartości likopenu, który jako przeciwuletniacz zmniejsza zapalenie i zapobiega krzepnięciu krwi. Specjaliści ds. żywienia polecają spożywać je nie tylko w formie surowej, ale także sięgać po formy przetworzone np. przecier czy passatę.

/ 8Kakao

Obraz
© 123RF.COM

Wyniki badań naukowców z Centrum Medycznego przy Uniwersytecie Kolumbia, opublikowane w jednym z ostatnich numerów "Nature Neuroscience", sugerują, że regularne picie kakao to prosty sposób na znakomitą pamięć. Kluczowym składnikiem ziaren kakaowych są bowiem flawonole. Substancje te aktywizują rejony mózgu odpowiedzialne za zachowanie pamięci m.in. poprzez zwiększanie przepływu krwi do tego obszaru.

/ 8Zielona herbata

Obraz
© 123RF.COM

Produktem, który spożywany regularnie usprawnia pracę mózgu jest również zielona herbata. Badacze z Uniwersytetu w Bazylei udowodnili, że napój ten usprawnia funkcje poznawcze - a zwłaszcza pamięć roboczą. Zawarte w naparze składniki wzmacniają wydajność połączeń między poszczególnymi regionami mózgu, co oznacza, że usprawniają związek przyczynowy między tymi obszarami. Właśnie to powoduje zauważalną poprawę naszych zdolności poznawczych.

mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja