Produkty spożywcze, które zapewniają lepszą pracę mózgu
Mózg spełnia najważniejszą rolę w całym organizmie. Składa się z tysięcy neuronów, które reagują na nieskończoną ilość impulsów zewnętrznych. Jego działanie jest tak skomplikowane, że mimo wielu dogłębnych badań, nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi co do zakresu jego kompetencji. W dzisiejszych czasach odnotowuje się coraz więcej chorób, które dotykają ten centralny ośrodek kontroli naszego ciała. Nierzadko dotyczą one nie tylko ludzi w podeszłym wieku, ale także osób młodszych. Można jednak w naturalny sposób wspomóc mózg, tak aby sprawnie służył nam przez długie lata. Rozwiązaniem mogą być specjalne przekąski - nie są drogie i łatwo dostępne. Z pewnością masz w swojej kuchni minimum jedną rzecz z przydatnej listy produktów dobrych dla mózgu.
Jedzenie idealne dla mózgu
Mózg spełnia najważniejszą rolę w całym organizmie. Składa się z tysięcy neuronów, które reagują na nieskończoną ilość impulsów zewnętrznych. Jego działanie jest tak skomplikowane, że mimo wielu dogłębnych badań, nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi co do zakresu jego kompetencji. W dzisiejszych czasach odnotowuje się coraz więcej chorób, które dotykają ten centralny ośrodek kontroli naszego ciała. Nierzadko dotyczą one nie tylko ludzi w podeszłym wieku, ale także osób młodszych. Można jednak w naturalny sposób wspomóc mózg, tak aby sprawnie służył nam przez długie lata. Rozwiązaniem mogą być specjalne przekąski - nie są drogie i nie ma problemu z ich dostępnością. Z pewnością masz w swojej kuchni minimum jedną rzecz z przydatnej listy produktów dobrych dla mózgu.
Żurawina
Dzięki dużej zawartości silnych przeciwutleniaczy spożywanie żurawiny, a także soku z niej wytwarzanego, to doskonała ochrona dla mózgu. Produkt ten spowalnia procesy starzenia się szarych komórek i zahamowuje rozwój chorób neurodegeneracyjnych - w tym choroby Parkinsona i Alzheimera. Zdrowotne właściwości wykazuje również olej z pestek żurawiny, który bogaty jest w kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminę E, nazywaną eliksirem młodości.
Orzechy
Jedzenie tych produktów pomaga dłużej cieszyć się dobrą pamięcią i ogólną sprawnością umysłową. Wizualne podobieństwo orzecha włoskiego do ludzkiego mózgu nie jest przypadkowe - właśnie te smakołyki mają zbawienny wpływ na jego funkcjonowanie. To potężna dawka kwasu lanolidowego, który jest niezbędny dla pracy komórek nerwowych. W ich składzie znajdziemy również witaminy E, B i C, a także sole mineralne, takie jak: potas, fosfor, wapń i magnez. Spożywanie orzechów w większych ilościach zalecane jest osobom chorym na depresję, nadpobudliwym, homeopatom, a także skarżącym się na przewlekłe przemęczenie - to najczęściej objawy niedoboru magnezu. Dzięki dużej zawartości żelaza przekąski te stosowane są również w leczeniu anemii.
Awokado
Regularne spożywanie tego owocu w postaci surowej lub jako dodatek do sałatek przynosi wymierne korzyści dla naszego zdrowia oraz pracy mózgu. Awokado łączy w sobie bowiem zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E. Klinicznie dowiedziono, że to połączenie sprawdza się jako prewencja przeciw rozwojowi Alzheimera. Specjalistom od chorób geriatrycznych udało się nawet cofać objawy tej choroby we wczesnym stadium.
Oliwa z oliwek
Spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia pomaga redukować ryzyko Alzheimera, a teorię tę potwierdzają wyniki badań m.in. naukowców z Uniwersytetu w Louisianie. Czynnikiem ochronnym jest naturalna substancja zawarta w tym produkcie, znana jako oleokantal. Chroni ona nerwy komórek przed pewnymi formami uszkodzeń. W trakcie eksperymentu wykazano, że doskonale wspomaga produkcję dwóch białek i kluczowych enzymów, które uważa się za istotne w pozbywaniu się beta-amyloid z mózgu. Ich usunięcie ogranicza ryzyko powstawania nieodwracalnych zmian w mózgu, które w konsekwencji objawiają się pogarszającą się pamięcią czy słabnącą umiejętnością samodzielnego i sprawnego myślenia.
Pomidory
Zbawienny wpływ pomidorów na sprawne funkcjonowanie mózgu potwierdzają m.in. wyniki badań naukowców Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio. Ich zdaniem to naturalne profilaktyka przed udarem. Wszystko, dzięki zawartości likopenu, który jako przeciwuletniacz zmniejsza zapalenie i zapobiega krzepnięciu krwi. Specjaliści ds. żywienia polecają spożywać je nie tylko w formie surowej, ale także sięgać po formy przetworzone np. przecier czy passatę.
Kakao
Wyniki badań naukowców z Centrum Medycznego przy Uniwersytecie Kolumbia, opublikowane w jednym z ostatnich numerów "Nature Neuroscience", sugerują, że regularne picie kakao to prosty sposób na znakomitą pamięć. Kluczowym składnikiem ziaren kakaowych są bowiem flawonole. Substancje te aktywizują rejony mózgu odpowiedzialne za zachowanie pamięci m.in. poprzez zwiększanie przepływu krwi do tego obszaru.
Zielona herbata
Produktem, który spożywany regularnie usprawnia pracę mózgu jest również zielona herbata. Badacze z Uniwersytetu w Bazylei udowodnili, że napój ten usprawnia funkcje poznawcze - a zwłaszcza pamięć roboczą. Zawarte w naparze składniki wzmacniają wydajność połączeń między poszczególnymi regionami mózgu, co oznacza, że usprawniają związek przyczynowy między tymi obszarami. Właśnie to powoduje zauważalną poprawę naszych zdolności poznawczych.
mp/kuchnia.wp.pl