Soki
Może się wydawać, że picie soków to bardzo rozsądny sposób na zaspokojenie głodu i utrzymanie szczupłej sylwetki. W sokach jest jednak sporo cukru. Czasem dodają go producenci (może się on kryć również pod nazwą syrop glukozowo-fruktozowy). A nawet jeśli jest to czysty sok bez żadnych dodatków, pamiętajmy, że owoce zawierają fruktozę , czyli cukier prosty. Po takiej przekąsce poziom cukru we krwi szybko wzrasta. Organizm nie jest zasycony i uczucie głodu prędko do nas wraca.
Rozwiązanie: soki owocowe warto zamienić na warzywne albo owocowo-warzywne. Najlepiej wyciskać je na własną rękę, żeby mieć pewność co do wykorzystanych produktów. A jeśli lubisz owoce, wybieraj te o niskim indeksie glikemicznym: czereśnie, czarne i czerwone porzeczki, wiśnie, gruszki, owoce cytrusowe, brzoskwinie, jabłka, śliwki, pomidory.