Produkty oczyszczające wątrobę

Nasz styl życia nie jest zbyt korzystny dla wątroby, która często szwankuje. Możemy ją oczyścić, jedząc określone produkty spożywcze. Jakie? Sprawdźcie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Zmień jadłospis

Obraz
© Shutterstock.com

Wątroba to organ, który odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu - jest naszym największym laboratorium chemicznym. Zachodzi w niej synteza różnych substancji, które są niezbędne do funkcjonowania innych narządów. Przekształca składniki pokarmowe w energię, reguluje poziom hormonów, a także usuwa szkodliwe toksyny. Jednak nasz styl życia nie jest zbyt korzystny dla wątroby, która często szwankuje. Możemy ją oczyścić, jedząc określone produkty spożywcze. Jakie? Sprawdźcie.

W składzie tego napoju znajduje się bardzo dużo katechin - naturalnych substancji chemicznych należących do grupy polifenoli. Uznawane są one za bardzo silne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki i pozwalają długo cieszyć się dobrym zdrowiem.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Grejprfut

Obraz
© Shutterstock.com

Owoc jest skarbnicą witaminy C oraz przeciwutleniaczy, które świetnie wpływają na wątrobę i wspierają jej właściwości detoksykacyjne. Za gorzki smak grejpfruta odpowiada naryngina - związek o działaniu lekko przeczyszczającym i wspomagającym przemianę materii. Już mała szklanka świeżo wyciśniętego soku z tego owocu poprawia pracę narządu.

/ 9Oliwa z oliwek

Obraz
© Shutterstock.com

Podobnie jak inne tłoczone na zimno oleje bardzo korzystnie wpływa na wątrobę. Zawdzięcza to lipidom, czyli w głównej mierze nienasyconym kwasom tłuszczowym, które wykazują właściwości antyoksydacyjne oraz pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Poza tym oliwa obniża poziom złego cholesterolu LDL, chroni nas przed chorobami układu krążenia, a nawet wspomaga odchudzanie.

/ 9Marchewka

Obraz
© Shutterstock.com

Regularne spożywanie tego popularnego warzywa (zwłaszcza na surowo) pomaga pobudzić i poprawić pracę wątroby. Zawdzięcza to cennym składnikom, przede wszystkim beta-karotenowi (chroni organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników) oraz bioflawonidom - przeciwutleniaczom powstrzymującym procesy starzenia i chroniącym przed nowotworami. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z ilością soku marchewkowego (łatwo przedawkować witaminę A), pijmy go 2-3 razy w tygodniu.

/ 9Jabłka

Obraz
© Shutterstock.com

Te owoce powinniśmy jeść nie tylko na złość Putinowi. Jabłka bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. To m.in. zasługa wysokiej zawartości pektyn - rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit - poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. Dzięki temu usuwa szkodliwe związki z przewodu pokarmowego, odciążając wątrobę.

/ 9Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc masłem Boga. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Wspiera m.in. produkcję glutationu - związku niezbędnego wątrobie do prawidłowego oczyszczania organizmu z toksyn.

/ 9Warzywa kapustne

Obraz
© Shutterstock.com

Dlaczego warto jeść kapustę (zarówno białą, jaki i czerwoną, włoską czy pekińską), brukselkę, kalafiora, brokuły czy jarmuż? Jednym z argumentów powinna być obecność w tych warzywach glukozynolanów - związków siarki i azotu, które nadają tym produktom lekko gorzkawy smak, ale jednocześnie wspierają wątrobę w produkcji enzymów usuwających szkodliwe toksyny.

/ 9Orzechy włoskie

Obraz
© Shutterstock.com

Trudno znaleźć drugi tak "skoncentrowany" produkt spożywczy jak orzech włoski. Wynika to przede wszystkim z wysokiej (nawet 75-procentowej) zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz przeciwutleniaczy. W twardej skorupce skrywa się także bardzo dużo argininy - aminokwasu, który chroni wątrobę, przyspiesza przemianę materii oraz eliminuje niebezpieczne związki z organizmu.

/ 9Cytryna

Obraz
© Shutterstock.com

Ten kwaśny owoc od wieków jest uznawany za jeden z najzdrowszych darów natury. Cytryna zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C, która pomaga w pozbywaniu się trujących substancji. Dzięki swoim składnikom przyspiesza przemianę materii i delikatnie oczyszcza wątrobę. Dla wzmocnienia efektów, wodę z dodatkiem dwóch plastrów cytryny można sączyć przez cały dzień. Warto też wypijać rano kilka łyżeczek świeżo wyciśniętego soku.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja