Produkty oczyszczające wątrobę

Nasz styl życia nie jest zbyt korzystny dla wątroby, która często szwankuje. Możemy ją oczyścić, jedząc określone produkty spożywcze. Jakie? Sprawdźcie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Zmień jadłospis

Obraz
© Shutterstock.com

Wątroba to organ, który odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu - jest naszym największym laboratorium chemicznym. Zachodzi w niej synteza różnych substancji, które są niezbędne do funkcjonowania innych narządów. Przekształca składniki pokarmowe w energię, reguluje poziom hormonów, a także usuwa szkodliwe toksyny. Jednak nasz styl życia nie jest zbyt korzystny dla wątroby, która często szwankuje. Możemy ją oczyścić, jedząc określone produkty spożywcze. Jakie? Sprawdźcie.

W składzie tego napoju znajduje się bardzo dużo katechin - naturalnych substancji chemicznych należących do grupy polifenoli. Uznawane są one za bardzo silne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki i pozwalają długo cieszyć się dobrym zdrowiem.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Grejprfut

Obraz
© Shutterstock.com

Owoc jest skarbnicą witaminy C oraz przeciwutleniaczy, które świetnie wpływają na wątrobę i wspierają jej właściwości detoksykacyjne. Za gorzki smak grejpfruta odpowiada naryngina - związek o działaniu lekko przeczyszczającym i wspomagającym przemianę materii. Już mała szklanka świeżo wyciśniętego soku z tego owocu poprawia pracę narządu.

/ 9Oliwa z oliwek

Obraz
© Shutterstock.com

Podobnie jak inne tłoczone na zimno oleje bardzo korzystnie wpływa na wątrobę. Zawdzięcza to lipidom, czyli w głównej mierze nienasyconym kwasom tłuszczowym, które wykazują właściwości antyoksydacyjne oraz pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Poza tym oliwa obniża poziom złego cholesterolu LDL, chroni nas przed chorobami układu krążenia, a nawet wspomaga odchudzanie.

/ 9Marchewka

Obraz
© Shutterstock.com

Regularne spożywanie tego popularnego warzywa (zwłaszcza na surowo) pomaga pobudzić i poprawić pracę wątroby. Zawdzięcza to cennym składnikom, przede wszystkim beta-karotenowi (chroni organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników) oraz bioflawonidom - przeciwutleniaczom powstrzymującym procesy starzenia i chroniącym przed nowotworami. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z ilością soku marchewkowego (łatwo przedawkować witaminę A), pijmy go 2-3 razy w tygodniu.

/ 9Jabłka

Obraz
© Shutterstock.com

Te owoce powinniśmy jeść nie tylko na złość Putinowi. Jabłka bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. To m.in. zasługa wysokiej zawartości pektyn - rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit - poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. Dzięki temu usuwa szkodliwe związki z przewodu pokarmowego, odciążając wątrobę.

/ 9Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc masłem Boga. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Wspiera m.in. produkcję glutationu - związku niezbędnego wątrobie do prawidłowego oczyszczania organizmu z toksyn.

/ 9Warzywa kapustne

Obraz
© Shutterstock.com

Dlaczego warto jeść kapustę (zarówno białą, jaki i czerwoną, włoską czy pekińską), brukselkę, kalafiora, brokuły czy jarmuż? Jednym z argumentów powinna być obecność w tych warzywach glukozynolanów - związków siarki i azotu, które nadają tym produktom lekko gorzkawy smak, ale jednocześnie wspierają wątrobę w produkcji enzymów usuwających szkodliwe toksyny.

/ 9Orzechy włoskie

Obraz
© Shutterstock.com

Trudno znaleźć drugi tak "skoncentrowany" produkt spożywczy jak orzech włoski. Wynika to przede wszystkim z wysokiej (nawet 75-procentowej) zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz przeciwutleniaczy. W twardej skorupce skrywa się także bardzo dużo argininy - aminokwasu, który chroni wątrobę, przyspiesza przemianę materii oraz eliminuje niebezpieczne związki z organizmu.

/ 9Cytryna

Obraz
© Shutterstock.com

Ten kwaśny owoc od wieków jest uznawany za jeden z najzdrowszych darów natury. Cytryna zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C, która pomaga w pozbywaniu się trujących substancji. Dzięki swoim składnikom przyspiesza przemianę materii i delikatnie oczyszcza wątrobę. Dla wzmocnienia efektów, wodę z dodatkiem dwóch plastrów cytryny można sączyć przez cały dzień. Warto też wypijać rano kilka łyżeczek świeżo wyciśniętego soku.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości