Produkty oczyszczające wątrobę
Nasz styl życia nie jest zbyt korzystny dla wątroby, która często szwankuje. Możemy ją oczyścić, jedząc określone produkty spożywcze. Jakie? Sprawdźcie.
Zmień jadłospis
Wątroba to organ, który odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu - jest naszym największym laboratorium chemicznym. Zachodzi w niej synteza różnych substancji, które są niezbędne do funkcjonowania innych narządów. Przekształca składniki pokarmowe w energię, reguluje poziom hormonów, a także usuwa szkodliwe toksyny. Jednak nasz styl życia nie jest zbyt korzystny dla wątroby, która często szwankuje. Możemy ją oczyścić, jedząc określone produkty spożywcze. Jakie? Sprawdźcie.
W składzie tego napoju znajduje się bardzo dużo katechin - naturalnych substancji chemicznych należących do grupy polifenoli. Uznawane są one za bardzo silne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki i pozwalają długo cieszyć się dobrym zdrowiem.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl
Grejprfut
Owoc jest skarbnicą witaminy C oraz przeciwutleniaczy, które świetnie wpływają na wątrobę i wspierają jej właściwości detoksykacyjne. Za gorzki smak grejpfruta odpowiada naryngina - związek o działaniu lekko przeczyszczającym i wspomagającym przemianę materii. Już mała szklanka świeżo wyciśniętego soku z tego owocu poprawia pracę narządu.
Oliwa z oliwek
Podobnie jak inne tłoczone na zimno oleje bardzo korzystnie wpływa na wątrobę. Zawdzięcza to lipidom, czyli w głównej mierze nienasyconym kwasom tłuszczowym, które wykazują właściwości antyoksydacyjne oraz pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Poza tym oliwa obniża poziom złego cholesterolu LDL, chroni nas przed chorobami układu krążenia, a nawet wspomaga odchudzanie.
Marchewka
Regularne spożywanie tego popularnego warzywa (zwłaszcza na surowo) pomaga pobudzić i poprawić pracę wątroby. Zawdzięcza to cennym składnikom, przede wszystkim beta-karotenowi (chroni organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników) oraz bioflawonidom - przeciwutleniaczom powstrzymującym procesy starzenia i chroniącym przed nowotworami. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z ilością soku marchewkowego (łatwo przedawkować witaminę A), pijmy go 2-3 razy w tygodniu.
Jabłka
Te owoce powinniśmy jeść nie tylko na złość Putinowi. Jabłka bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. To m.in. zasługa wysokiej zawartości pektyn - rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit - poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. Dzięki temu usuwa szkodliwe związki z przewodu pokarmowego, odciążając wątrobę.
Awokado
Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc masłem Boga. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Wspiera m.in. produkcję glutationu - związku niezbędnego wątrobie do prawidłowego oczyszczania organizmu z toksyn.
Warzywa kapustne
Dlaczego warto jeść kapustę (zarówno białą, jaki i czerwoną, włoską czy pekińską), brukselkę, kalafiora, brokuły czy jarmuż? Jednym z argumentów powinna być obecność w tych warzywach glukozynolanów - związków siarki i azotu, które nadają tym produktom lekko gorzkawy smak, ale jednocześnie wspierają wątrobę w produkcji enzymów usuwających szkodliwe toksyny.
Orzechy włoskie
Trudno znaleźć drugi tak "skoncentrowany" produkt spożywczy jak orzech włoski. Wynika to przede wszystkim z wysokiej (nawet 75-procentowej) zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz przeciwutleniaczy. W twardej skorupce skrywa się także bardzo dużo argininy - aminokwasu, który chroni wątrobę, przyspiesza przemianę materii oraz eliminuje niebezpieczne związki z organizmu.
Cytryna
Ten kwaśny owoc od wieków jest uznawany za jeden z najzdrowszych darów natury. Cytryna zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C, która pomaga w pozbywaniu się trujących substancji. Dzięki swoim składnikom przyspiesza przemianę materii i delikatnie oczyszcza wątrobę. Dla wzmocnienia efektów, wodę z dodatkiem dwóch plastrów cytryny można sączyć przez cały dzień. Warto też wypijać rano kilka łyżeczek świeżo wyciśniętego soku.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl