Zupa marchwiowa z imbirem, kurkumą i pestkami słonecznika
Potrzebujemy 500 g marchwi, 100 g ziemniaków, 50 ml oleju słonecznikowego, 1/2 białej części pora, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki kurkumy, 1 cm korzenia imbiru, 500 ml bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki nasion słonecznika. Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Czosnek obieramy z łupin i kroimy, tak samo por. Imbir ścieramy na tarce. Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika i odkładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy ½ oleju i dodajemy marchew i ziemniaki – podsmażamy często mieszając – ok. 5 minut i przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy trochę oleju i podsmażamy czosnek i por – przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu. Na patelnię wlewamy resztę oleju i rozgrzewamy go, dodajemy imbir i kurkumę – podsmażamy, aż poczujemy aromat. Dodajemy do garnka z zupą. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy zupę na krem i podajemy posypaną pestkami słonecznika.