Produkty, których powinniśmy unikać zimą

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 10Warto zapamiętać

Obraz
© 123RF

Zima to niekorzystna pora dla naszego organizmu. Niskie temperatury, krótki dzień, brak słońca, zła dieta. Czujemy się zmęczeni i zestresowani. Niestety obniża to też naszą odporność i łatwo pojawiają się infekcje. Jakich produktów szczególnie powinniśmy unikać zimą?

Przede wszystkim unikajmy pomidorów. Pomidory w dużych ilościach widzimy zimą na sklepowych półkach. Niestety różnica w smaku między pomidorem zimowym, a letnim to przepaść. Większość z zimowych pomidorów pochodzi z miejsc, gdzie nie możemy liczyć na to, że rosły i dojrzewały w słońcu. Podłoże, do którego się je sadzi, jest wyłącznie sztucznego pochodzenia, napełnione sztucznymi nawozami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 10Ogórki

Obraz
© iStock.com

Podobnie jest z ogórkami, które bez problemu możemy kupić każdego miesiąca w roku. Niestety te zimowe, tak samo jak pomidory, uprawia się na sztucznej wełnie mineralnej. Poza tym ogórki nawet latem nie mają zbyt wielu wartości odżywczych - oprócz właściwości chłodzących i alkalizujących. I smakowych. Może warto więc z nich zrezygnować zimą, kiedy są dodatkowo naładowane pestycydami?

/ 10Szpinak

Obraz
© Shutterstock.com

Badania dowiodły, że szpinak jest najbardziej podatny na zanieczyszczenia i sztuczne składniki. Wchłaniają ogromne ilości szkodliwych substancji, które później przedostają się do naszego organizmu. Sezon na szpinak to późne lato, więc nie trudno się domyślić, że świeży szpinak, który widzimy w sklepach zimą, nie był hodowany w naturalnych warunkach. Korzystajmy zatem z mrożonek, które zawierają szpinak zbierany w sezonie. Unikajmy również warzyw niesezonowych, które przybywają do nas z odległych stron, pokonując tysiące kilometrów. Na czas transportu zabezpieczane są dużą ilością konserwantów i wosku, aby uchronić je przed zepsuciem.

/ 10Cytrusy

Obraz
© 123RF

Specjaliści zajmujący się żywieniem twierdzą, że zimą powinniśmy zrezygnować z cytrusów. Przede wszystkim dlatego, że mają one właściwości wychładzające, które nie sprawdzają się w naszym zimnym klimacie. Poza tym pomimo, że pomarańcze i mandarynki pojawiają się w Polsce w okolicach świąt, to cytrusy normalnie dojrzewają już w listopadzie.

/ 10Banany

Obraz
© Shutterstock.com

Do owoców wychładzających organizm należą też banany. Jest tak dlatego, że zawierają bardzo dużo potasu, który może zaburzać termoregulację w naszym organizmie – powodując nadmierną potliwość i obniżenie temperatury ciała. Jest jeszcze powód, aby nie jeść bananów zimą – ich wysoki indeks glikemiczny. Sięgając po banana zaspakajamy głód tylko na chwilę, cukier w organizmie gwałtownie skacze, a zaraz równie gwałtownie spada, i mamy ochotę na kolejną przekąskę. Niestety nie wpływa to dobrze zimą na naszą wagę, kiedy mamy mniej ruchu.

/ 10Truskawki

Obraz
© 123RF

Zimą zrezygnujmy też z truskawek pakowanych w plastikowe pojemniki i zamykanych pod folią. Truskawki hodowane w zimnych miesiącach są mocno pryskane pestycydami oraz nawozami, które mają chronić je przed zepsuciem oraz szkodnikami. Najczęściej też nie sadzi się ich w ziemi, ale hoduje na wodnych pożywkach. Dlatego są pięknie czerwone i dorodne, ale zupełnie pozbawione smaku.

/ 10Polecamy zimowe przepisy

Obraz
© 123RF

Po jakie produkty warto zatem sięgać w zimowych miesiącach? Polecamy kilka przepisów na chłodne dni. Na początek syrop z cebuli. Cebule kroimy na talarki lub mniejsze kawałki, wkładamy do dużego słoika i zalewamy miodem. Po upływie doby domowy syrop z cebuli jest gotowy. Jest doskonały na pierwsze objawy przeziębienia, zmniejszają ból gardła i kaszel. Naturalny syrop z cebuli możemy podawać dorosłym i dzieciom.

/ 10Kiszone buraki na barszcz i do picia

Obraz
© 123RF

1 kg buraków dokładnie szorujemy i polewamy wrzątkiem. Kroimy na kawałki i wkładamy do słoja do ¾ jego wysokości. Dodajemy kilka ząbków czosnku, pieprz czarny w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, korzeń chrzanu. Zalewamy przegotowaną wodą z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Stawiamy blisko źródła ciepła, zbierając codziennie powstającą pianę. Po tygodniu kwas buraczany jest gotowy. Przelewamy go do butelek i trzymamy w lodówce. Pijemy codziennie porcję. Można przygotować na nim zupę. A ukiszone buraki po prostu zjadamy.

/ 10Zupa marchwiowa z imbirem, kurkumą i pestkami słonecznika

Obraz
© 123RF

Potrzebujemy 500 g marchwi, 100 g ziemniaków, 50 ml oleju słonecznikowego, 1/2 białej części pora, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki kurkumy, 1 cm korzenia imbiru, 500 ml bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki nasion słonecznika. Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Czosnek obieramy z łupin i kroimy, tak samo por. Imbir ścieramy na tarce. Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika i odkładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy ½ oleju i dodajemy marchew i ziemniaki – podsmażamy często mieszając – ok. 5 minut i przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy trochę oleju i podsmażamy czosnek i por – przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu. Na patelnię wlewamy resztę oleju i rozgrzewamy go, dodajemy imbir i kurkumę – podsmażamy, aż poczujemy aromat. Dodajemy do garnka z zupą. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy zupę na krem i podajemy posypaną pestkami słonecznika.

10 / 10Kasza manna na mleku kokosowym z karmelizowanymi jabłkami

Obraz
© 123RF

Potrzebujemy 2 szklanki mleka kokosowego, 4 łyżki kaszy manny, 2 jabłka, 3 łyżki miodu. Jabłka obieramy i pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy na grube plastry. Na patelni rozpuszczamy miód i dodajemy jabłka. Podgrzewamy, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy z ognia. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i mieszając mleko trzepaczką, wsypujemy kaszę. Cały czas mieszając gotujemy 5 minut na małym ogniu. Przekładamy do misek, dodajemy jabłka i polewamy powstałym sosem z jabłek.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany