Ryż
Kiedy pojawiły się pierwsze informacje o grożącej nam epidemii koronawirusa, Polacy masowo rzucili się do sklepów i kupowali mnóstwo ryżu. Nie jest to nic dziwnego, bo ryż to nie tylko jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, ale również taki, który łatwo możemy przechowywać przez dłuższy czas. Z ryżu przyrządzimy dania gotowane, zapiekanki i zupy, a także usmażymy z nich pyszne placki. Oto nasz przepis: potrzebujemy szklankę ryżu, jajko, kilka łyżek posiekanych ziół (jakie tylko mamy w domu), ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz, łyżkę mąki, tłuszcz do smażenia. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Studzimy go, ugniatamy lekko widelcem, dodajemy zioła, przyprawy i mąkę, mieszamy i wbijamy jajko. Masę wykładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, formujemy cienkie placki i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z jogurtem naturalnym.