Produkty, które warto mieć zawsze w spiżarni

Obraz
Źródło zdjęć: © unsplash.com

/ 6Warto uzupełnić zapasy

Obraz
© unsplash.com

Niewielu z nas dysponuje spiżarniami z prawdziwego zdarzenia. Takie, w których - jak to robili nasi dziadkowie - możemy zmieścić nie tylko kilka worków ziemniaków, mąki czy kaszy, ale również spore kawały wędzonych mięsiw, słoje pełnie przeróżnych przetworów czy skrzynki z warzywami. Dziś rolę spiżarni często spełnia szafka w kuchni. Nie włożymy do niej wszystkiego, co byśmy chcieli, ale jednak warto mieć zawsze kilka produktów, dzięki którym nawet w trudny i męczący dzień, kiedy nie mieliśmy czasu na zakupy, zrobimy pyszny obiad.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Ryż

Obraz
© unsplash.com

Kiedy pojawiły się pierwsze informacje o grożącej nam epidemii koronawirusa, Polacy masowo rzucili się do sklepów i kupowali mnóstwo ryżu. Nie jest to nic dziwnego, bo ryż to nie tylko jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, ale również taki, który łatwo możemy przechowywać przez dłuższy czas. Z ryżu przyrządzimy dania gotowane, zapiekanki i zupy, a także usmażymy z nich pyszne placki. Oto nasz przepis: potrzebujemy szklankę ryżu, jajko, kilka łyżek posiekanych ziół (jakie tylko mamy w domu), ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz, łyżkę mąki, tłuszcz do smażenia. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Studzimy go, ugniatamy lekko widelcem, dodajemy zioła, przyprawy i mąkę, mieszamy i wbijamy jajko. Masę wykładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, formujemy cienkie placki i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z jogurtem naturalnym.

/ 6Makaron

Obraz
© unsplash.com

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w każdym domu robiło się makaron ręcznie. Dziś wybór suszonego jest ogromny, a dania z makaronu są w Polsce bardzo popularne. Warto go więc zawsze mieć w swojej spiżarni. Bardzo łatwa i smaczna jest zapiekanka makaronowa. Składniki: Kilka szklanek ugotowanego makaronu, kawałki wędliny, cebula, czosnek, natka pietruszki, suszony tymianek, sól, pieprz i masło. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w paseczki, czosnek siekamy. Podsmażamy je na maśle przez kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, dodajemy makaron i pozostałe składniki, mieszamy i zapiekamy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.

/ 6Jajka

Obraz
© Pixabay.com

Jeśli mamy w domu jajka, to nie musimy bać się monotonnych posiłków. Przepisów na potrawy z jajkami w roli głównej jest mnóstwo. Oprócz gotowania ich czy smażenia, możemy je również zapiekać, dusić, wykorzystywać w sałatkach czy pastach. Oto nasz pomysł na niecodzienny i pyszny posiłek z jajek. Składniki: kilka jajek, mąka, bułka tarta, ostra mielona papryka, pieprz, sól, olej do głębokiego smażenia. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, jedno pozostawiamy surowe. Mąkę mieszamy z przyprawami. Ostudzone jajka obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoto. Idealnie smakują z musztarda i pieczywem.

/ 6Fasola w puszce

Obraz
© unsplash.com

Od czasów, kiedy pojawiła się żywność konserwowa, gotowanie stało się o wiele prostsze. Warzywa w puszkach są bardzo popularne, bo wystarczy je wyjąć, przepłukać i mamy gotowy składnik wielu potraw. Puszkowana fasola to wielkie ułatwienie. Suchą musimy moczyć przez noc w wodzie, a potem dość długo gotować. Ta z puszki już po wyjęciu jest gotowa do jedzenia. My dziś proponujemy szybką zupę fasolową. Potrzebujemy: puszkę fasoli, marchewkę, kawałek pora, seler naciowy, kilka ziemniaków, majeranek suszony, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy fasolę, przyprawy i wszystko zalewamy wodą. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

/ 6Mąka

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

I na koniec produkt, który musi zawsze być w domu. Z mąki pszennej jesteśmy w stanie zrobić tysiące potraw. Ciasta, czy to słodkie, czy wytrawne, bez niej się nie obędą. Naleśniki, pierogi, makarony również. A jeśli mamy ochotę na szybkie, proste danie, wykorzystajmy właśnie mąkę. Zróbmy proste kluski, które możemy podać zarówno z warzywami, jak i smażoną wędliną czy wędzoną rybą. Albo po prostu: z masłem i ziołami. Przepis jest banalnie prosty. W misce mieszamy szklankę mąki, szczyptę soli, jajko i wodę tak, aby uzyskać dość gęste ciasto. Odstawiamy je na kilka minut, a w dużym garnku gotujemy mocno osoloną wodę. Łyżką nabieramy ciasta, wkładamy do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie