Produkty, które warto mieć zawsze w spiżarni

Obraz
Źródło zdjęć: © unsplash.com

/ 6Warto uzupełnić zapasy

Obraz
© unsplash.com

Niewielu z nas dysponuje spiżarniami z prawdziwego zdarzenia. Takie, w których - jak to robili nasi dziadkowie - możemy zmieścić nie tylko kilka worków ziemniaków, mąki czy kaszy, ale również spore kawały wędzonych mięsiw, słoje pełnie przeróżnych przetworów czy skrzynki z warzywami. Dziś rolę spiżarni często spełnia szafka w kuchni. Nie włożymy do niej wszystkiego, co byśmy chcieli, ale jednak warto mieć zawsze kilka produktów, dzięki którym nawet w trudny i męczący dzień, kiedy nie mieliśmy czasu na zakupy, zrobimy pyszny obiad.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Ryż

Obraz
© unsplash.com

Kiedy pojawiły się pierwsze informacje o grożącej nam epidemii koronawirusa, Polacy masowo rzucili się do sklepów i kupowali mnóstwo ryżu. Nie jest to nic dziwnego, bo ryż to nie tylko jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, ale również taki, który łatwo możemy przechowywać przez dłuższy czas. Z ryżu przyrządzimy dania gotowane, zapiekanki i zupy, a także usmażymy z nich pyszne placki. Oto nasz przepis: potrzebujemy szklankę ryżu, jajko, kilka łyżek posiekanych ziół (jakie tylko mamy w domu), ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz, łyżkę mąki, tłuszcz do smażenia. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Studzimy go, ugniatamy lekko widelcem, dodajemy zioła, przyprawy i mąkę, mieszamy i wbijamy jajko. Masę wykładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, formujemy cienkie placki i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z jogurtem naturalnym.

/ 6Makaron

Obraz
© unsplash.com

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w każdym domu robiło się makaron ręcznie. Dziś wybór suszonego jest ogromny, a dania z makaronu są w Polsce bardzo popularne. Warto go więc zawsze mieć w swojej spiżarni. Bardzo łatwa i smaczna jest zapiekanka makaronowa. Składniki: Kilka szklanek ugotowanego makaronu, kawałki wędliny, cebula, czosnek, natka pietruszki, suszony tymianek, sól, pieprz i masło. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w paseczki, czosnek siekamy. Podsmażamy je na maśle przez kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, dodajemy makaron i pozostałe składniki, mieszamy i zapiekamy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.

/ 6Jajka

Obraz
© Pixabay.com

Jeśli mamy w domu jajka, to nie musimy bać się monotonnych posiłków. Przepisów na potrawy z jajkami w roli głównej jest mnóstwo. Oprócz gotowania ich czy smażenia, możemy je również zapiekać, dusić, wykorzystywać w sałatkach czy pastach. Oto nasz pomysł na niecodzienny i pyszny posiłek z jajek. Składniki: kilka jajek, mąka, bułka tarta, ostra mielona papryka, pieprz, sól, olej do głębokiego smażenia. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, jedno pozostawiamy surowe. Mąkę mieszamy z przyprawami. Ostudzone jajka obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoto. Idealnie smakują z musztarda i pieczywem.

/ 6Fasola w puszce

Obraz
© unsplash.com

Od czasów, kiedy pojawiła się żywność konserwowa, gotowanie stało się o wiele prostsze. Warzywa w puszkach są bardzo popularne, bo wystarczy je wyjąć, przepłukać i mamy gotowy składnik wielu potraw. Puszkowana fasola to wielkie ułatwienie. Suchą musimy moczyć przez noc w wodzie, a potem dość długo gotować. Ta z puszki już po wyjęciu jest gotowa do jedzenia. My dziś proponujemy szybką zupę fasolową. Potrzebujemy: puszkę fasoli, marchewkę, kawałek pora, seler naciowy, kilka ziemniaków, majeranek suszony, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy fasolę, przyprawy i wszystko zalewamy wodą. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

/ 6Mąka

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

I na koniec produkt, który musi zawsze być w domu. Z mąki pszennej jesteśmy w stanie zrobić tysiące potraw. Ciasta, czy to słodkie, czy wytrawne, bez niej się nie obędą. Naleśniki, pierogi, makarony również. A jeśli mamy ochotę na szybkie, proste danie, wykorzystajmy właśnie mąkę. Zróbmy proste kluski, które możemy podać zarówno z warzywami, jak i smażoną wędliną czy wędzoną rybą. Albo po prostu: z masłem i ziołami. Przepis jest banalnie prosty. W misce mieszamy szklankę mąki, szczyptę soli, jajko i wodę tak, aby uzyskać dość gęste ciasto. Odstawiamy je na kilka minut, a w dużym garnku gotujemy mocno osoloną wodę. Łyżką nabieramy ciasta, wkładamy do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości