Produkty, które warto mieć zawsze w spiżarni

Obraz
Źródło zdjęć: © unsplash.com

/ 6Warto uzupełnić zapasy

Obraz
© unsplash.com

Niewielu z nas dysponuje spiżarniami z prawdziwego zdarzenia. Takie, w których - jak to robili nasi dziadkowie - możemy zmieścić nie tylko kilka worków ziemniaków, mąki czy kaszy, ale również spore kawały wędzonych mięsiw, słoje pełnie przeróżnych przetworów czy skrzynki z warzywami. Dziś rolę spiżarni często spełnia szafka w kuchni. Nie włożymy do niej wszystkiego, co byśmy chcieli, ale jednak warto mieć zawsze kilka produktów, dzięki którym nawet w trudny i męczący dzień, kiedy nie mieliśmy czasu na zakupy, zrobimy pyszny obiad.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Ryż

Obraz
© unsplash.com

Kiedy pojawiły się pierwsze informacje o grożącej nam epidemii koronawirusa, Polacy masowo rzucili się do sklepów i kupowali mnóstwo ryżu. Nie jest to nic dziwnego, bo ryż to nie tylko jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, ale również taki, który łatwo możemy przechowywać przez dłuższy czas. Z ryżu przyrządzimy dania gotowane, zapiekanki i zupy, a także usmażymy z nich pyszne placki. Oto nasz przepis: potrzebujemy szklankę ryżu, jajko, kilka łyżek posiekanych ziół (jakie tylko mamy w domu), ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz, łyżkę mąki, tłuszcz do smażenia. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Studzimy go, ugniatamy lekko widelcem, dodajemy zioła, przyprawy i mąkę, mieszamy i wbijamy jajko. Masę wykładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, formujemy cienkie placki i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z jogurtem naturalnym.

/ 6Makaron

Obraz
© unsplash.com

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w każdym domu robiło się makaron ręcznie. Dziś wybór suszonego jest ogromny, a dania z makaronu są w Polsce bardzo popularne. Warto go więc zawsze mieć w swojej spiżarni. Bardzo łatwa i smaczna jest zapiekanka makaronowa. Składniki: Kilka szklanek ugotowanego makaronu, kawałki wędliny, cebula, czosnek, natka pietruszki, suszony tymianek, sól, pieprz i masło. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w paseczki, czosnek siekamy. Podsmażamy je na maśle przez kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, dodajemy makaron i pozostałe składniki, mieszamy i zapiekamy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.

/ 6Jajka

Obraz
© Pixabay.com

Jeśli mamy w domu jajka, to nie musimy bać się monotonnych posiłków. Przepisów na potrawy z jajkami w roli głównej jest mnóstwo. Oprócz gotowania ich czy smażenia, możemy je również zapiekać, dusić, wykorzystywać w sałatkach czy pastach. Oto nasz pomysł na niecodzienny i pyszny posiłek z jajek. Składniki: kilka jajek, mąka, bułka tarta, ostra mielona papryka, pieprz, sól, olej do głębokiego smażenia. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, jedno pozostawiamy surowe. Mąkę mieszamy z przyprawami. Ostudzone jajka obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoto. Idealnie smakują z musztarda i pieczywem.

/ 6Fasola w puszce

Obraz
© unsplash.com

Od czasów, kiedy pojawiła się żywność konserwowa, gotowanie stało się o wiele prostsze. Warzywa w puszkach są bardzo popularne, bo wystarczy je wyjąć, przepłukać i mamy gotowy składnik wielu potraw. Puszkowana fasola to wielkie ułatwienie. Suchą musimy moczyć przez noc w wodzie, a potem dość długo gotować. Ta z puszki już po wyjęciu jest gotowa do jedzenia. My dziś proponujemy szybką zupę fasolową. Potrzebujemy: puszkę fasoli, marchewkę, kawałek pora, seler naciowy, kilka ziemniaków, majeranek suszony, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy fasolę, przyprawy i wszystko zalewamy wodą. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

/ 6Mąka

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

I na koniec produkt, który musi zawsze być w domu. Z mąki pszennej jesteśmy w stanie zrobić tysiące potraw. Ciasta, czy to słodkie, czy wytrawne, bez niej się nie obędą. Naleśniki, pierogi, makarony również. A jeśli mamy ochotę na szybkie, proste danie, wykorzystajmy właśnie mąkę. Zróbmy proste kluski, które możemy podać zarówno z warzywami, jak i smażoną wędliną czy wędzoną rybą. Albo po prostu: z masłem i ziołami. Przepis jest banalnie prosty. W misce mieszamy szklankę mąki, szczyptę soli, jajko i wodę tak, aby uzyskać dość gęste ciasto. Odstawiamy je na kilka minut, a w dużym garnku gotujemy mocno osoloną wodę. Łyżką nabieramy ciasta, wkładamy do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę