Sól
Wystarczające dzienne spożycie sodu dla osób dorosłych mieści się z w przedziale 1400 - 1500 mg. Niestety zazwyczaj przekraczamy je kilkukrotnie. Trzeba pamiętać, że sól kryje się w wielu produktach spożywczych. Do prawdziwych rekordzistów zaliczamy: trwałe wędliny, solone śledzie, mieszanki przyprawowe oraz słone pieczywo. Mają zazwyczaj ponad 1200 mg sodu w 100g! Sporą zwartością sodu, wynoszącą średnio ponad 400 mg/100g, charakteryzują się również: sery żółte, sery topione, wędliny, konserwy mięsne i rybne, kwaszone ogórki, keczup, musztarda, wędzone ryby, pieczywo, gotowe dipy, sosy i zupy w proszku. Jedna zupka chińska zawiera więcej soli niż paczka chipsów. A zbyt duża ilość soli przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, które może mieć groźne konsekwencje w postaci m.in. udaru mózgu czy chorób serca.