Produkty, które powodują, że jesteśmy bardziej głodni
Studnia bez dna
Często odnosisz wrażenie, że twój brzuch to studnia bez dna? Wkrótce po posiłku masz ochotę na "małe co nieco"? Głód jest efektem licznych reakcji zachodzących w żołądku, jelitach, trzustce, mózgu i krwi. Niekiedy możemy go także sprowokować spożywając pewne produkty.
Często odnosisz wrażenie, że twój żołądek to studnia bez dna? Wkrótce po posiłku masz ochotę na małe co nieco? Głód jest efektem licznych reakcji zachodzących w żołądku, jelitach, trzustce, mózgu i krwi. Niekiedy możemy go także sprowokować spożywając pewne produkty.
Białe pieczywo
Do wypieku tego typu chleba czy bułek wykorzystuje się mąkę z ziaren pszenicy, które w procesie produkcyjnym pozbawia się zewnętrznej osłonki - otrębów i zarodków. W efekcie surowiec traci cenny błonnik zapewniający uczucie sytości, natomiast staje się bogatym źródłem skoncentrowanych węglowodanów. Efekt? Niedługo po skonsumowaniu białego pieczywa znów czujemy głód, dlatego zamiast jednej kromki zjadamy zazwyczaj kilka, co - jak udowodnili naukowcy - prowadzi do nadwagi i otyłości.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl