Czosnek
Kiedy badano dietę stulatków, okazało się, że bardzo często pojawiał się w niej czosnek. Trudno się dziwić, kiedyś traktowano je jako jeden z najlepszych środków bakteriobójczych i przeciwzapalnych. Zresztą to zostało już dawno potwierdzone. Czosnek zapobiega chorobom wirusowym, grzybicznym i bakteryjnym. Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i trójglicerydów w osoczu, a także zmniejsza odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Pomocny jest też w chorobach układu oddechowego, zwłaszcza przy objawach przeziębienia. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, pomoże, gdy nękają nas zaburzenia przewodu pokarmowego: biegunki, wzdęcia, przewlekłe nieżyty żołądka i jelit.
Ile? Jeden ząbek wystarczy - najlepiej świeży. Smażenie czosnku powoduje, że traci on część swych niezwykłych właściwości.