Oleje roślinne
Wiele osób spiera się, czy na oliwie z oliwek można smażyć. Z badań, których wyniki trafiły do magazynu "Journal of Medicinal Food", wynika, że śmiało możemy smażyć na oliwek z oliwek extra virgine. Dobry do smażenia jest też olej rzepakowy. Ale już inne oleje roślinne, np. kukurydziany, słonecznikowy, z pestek dyni, z pestek winogron, sezamowy czy z orzeszków ziemnych powinny być spożywane wyłącznie na zimno, a smażenie na nich nie jest zalecane. Są one bowiem bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pod wpływem działania wysokiej temperatury szybko się utleniają. Nie należy również smażyć na tym samym oleju drugi raz. Bardzo groźne jest przypalenie oleju, które sprawia, że wydzielają się toksyczne substancje, niebezpieczne dla zdrowia.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl