Produkty, które jesz w niewłaściwy sposób
Często popełniane błędy
Myślisz, że wiesz, jak gotować i spożywać popularne warzywa i owoce? Uważaj. Naukowcy donoszą, że w kuchni często popełniamy błędy. A jedzenie surowizny nie jest jedynym sposobem na ochronę zdrowia.
Myślisz, że wiesz, jak gotować i spożywać popularne warzywa i owoce? Uważaj. Naukowcy donoszą, że w kuchni często popełniamy błędy. A jedzenie surowizny nie jest jedynym sposobem na ochronę zdrowia.
Marchewka
Przeważająca większość osób kroi marchewkę na kawałki przed wrzuceniem jej do zupy. Następnym razem zastanów się dwa razy, zanim to zrobisz. Powód? Okazuje się, że marchewka wykazuje silniejsze działanie antynowotworowe, jeśli nie kroi się jej przed ugotowaniem. Badania na ten temat przeprowadzono na Uniwersytecie w Newcastle. Marchewka ugotowana w całości zawiera o 25 proc. więcej cennych przeciwnowotworowych związków niż pokrojona na kawałki. Warzywo wystarczy przed przyrządzeniem umyć i obrać. Jest jeszcze jeden argument przemawiający za gotowaniem marchwi - naukowcy odkryli, że obróbka cieplna wydobywa z tego produktu więcej cennych karotenoidów. Ugotowana marchewka ma ich aż trzykrotnie więcej od surowej!
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl