Jajka
Choć jeszcze niedawno mówiło się, że jaja podwyższają poziom cholesterolu i dlatego nie powinno się jeść więcej niż 1-2 sztuki w tygodniu, dziś większość ekspertów zachęca do spożywania jajek w większych ilościach. Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które na długo pozwala zapomnieć o głodzie. Zjedzenie jednego lub dwóch jajek na śniadanie sprawia, że w ciągu dnia przyjmujemy ok. 330 kcal mniej. Warto też pamiętać, że są niezwykle bogatym źródłem wielu składników odżywczych: żelaza, potasu, siarki, cynku, fosforu, wit. A, B, D, K i kwasu foliowego, a także cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. A białko (zarówno to zawarte w jajach, jaki i chudym mięsie, rybach czy produktach mlecznych) nie tylko hamuje łaknienie, ale też powoduje szybsze spalanie tłuszczu.