Kiszone cytryny
Warto je wykorzystać, bo to właśnie teraz jest na nie sezon. Są dojrzałe, intensywnie pachną, zniewalają smakiem. Kiszone cytryny to cudowny dodatek do mięs, a także przeróżnych sosów. W kuchni marokańskiej kiszone cytryny dodaje się do tagine z kurczakiem lub jagnięciną. Kiszone cytryny są wyjątkowo świąteczne. Można dodawać do nich cynamon, pieprz, chili.
Składniki: 10 cytryn, 8 cytryn do wyciśnięcia soku, 300 g grubej soli morskiej, 2 ostre papryczki chili, garstka kolorowego pieprzu, laska cynamonu, 3 listki liści laurowych
*Przygotowanie: * Cytryny dokładnie myjemy. Wybieramy 10 najładniejszych i kroimy wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylamy je i obsypujemy spora ilością soli. Cytryny układamy ciasno w kilku słoikach. Dodajemy przyprawy, zasypujemy resztą soli i zalewamy sokiem z ośmiu wyciśniętych cytryn. Zamykamy i odstawiamy. Po tygodniu będą gotowe do zjedzenia