Jadalna ozdoba świątecznego stołu
Oblane czekoladą wafle z serową masa to prosta do przygotowania słodka przekąska. Posmakuje zarówno dużym, jak i małym łasuchom
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Nadzienie:
- biała czekolada - 50 g
- mascarpone - 200 g
- żelatyna - 2 płaskie łyżeczki
- woda- 2 łyżki
- żurawina suszona- 1/3 szklanki
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa (czekolada gorzka - 70 g, czekolada mleczna - 70 g, olej - 1 łyżka)
- wafle - 6 szt.
- kolorowa posypka
Przepis
Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mascarpone. W międzyczasie żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i zostawić do napęcznienia. Mascarpone przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce czekolady. Na koniec żelatynę połączyć z masą. Dodać żurawinę i wymieszać.
Przepis
Polewa czekoladowa: Obie czekolady wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Przepis
Składanie: Wafle nadziać masą czekoladową i odstawić do stężenia w lodówce (około 30 min., nadziane wafle powkładałam do kubka - do góry spodem). Kiedy już masa stężeje, wafle ułożyć na płaskiej powierzchni, polać czekoladą i ozdobić posypką.