Prezenty do zjedzenia - pomysłowe i tanie

Pięknie zapakowane, pachnące świętami ciasteczka to wspaniały pomysł na prezent. czym jeszcze sprawisz przyjemność każdemu miłośnikowi gotowania i nie tylko?

Obraz

/ 6Żurawina w czerwonym winie

Obraz
© Shutterstock.com

Elegancki i wytworny przysmak, który świetnie nadaje się do różnego rodzaju mięs, np. indyka labo dziczyzny. Łyżeczkę żurawiny w winie można dodać do rozgrzewającej herbaty.

*Składniki: * 500 ml wytrawnego czerwonego wina, kieliszek ciemnego rumu, 300 g cukru trzcinowego, 2 laski wanilii, 3 łyżeczki cynamonu, 6 gwiazdek anyżu, 6 goździków, 750 g świeżych żurawin

Przygotowanie: W garnku grzejemy wino z rumem, cukrem, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. W wyparzonych słoikach układamy równe żurawiny. Zalewamy winem z przyprawami i mocno zakręcamy słoiki. Do brytfanki wlewamy wrzątek do wysokości około 3 cm i wstawiamy słoiki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na pół godziny. Tak zawekowane przetwory można przechowywać przez 3 miesiące.

/ 6Pierniczki w ładnej oprawie

Obraz
© Shutterstock.com

Taki prezent ucieszy każdego, pod warunkiem, że będzie wykonany starannie i z największą dokładnością. Sekret pierniczków tkwi w ich wyjątkowej dekoracji. Można malować na nich lukrem przeróżne wzory lub używać specjalnych pisaków spożywczych. Gotowe pierniczki można zapakować do pudełka lub ładnego słoja i przewiązać wstążką.

Składniki: 1/2 szklanki miody, 80 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1 łyżka kakao

Przygotowanie: Miód i masło podgrzewamy w garnku. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, sodę, jajko i łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką. Wałkujemy ciasto na grubość 3 mm. Wykrawamy pierniczki w różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

/ 6Oliwa chili z nutą cynamonu

Obraz
© Shutterstock.com

Pięknie ozdobiona butelka dobrej jakości oliwy z wyjątkowymi dodatkami zachwyci każdego fana gotowania. Można przygotować ją dokładnie tak, jak lubi obdarowywana osoba, np. z ziołami, czosnkiem albo orzechami.

Składniki: 3 strąki papryczki chili, kawałek cynamonu (o długości około 8 cm), 2 szklanki oliwy z oliwek, 1 szklanka oleju rzepakowego

Przygotowanie: Do wyparzonej, suchej butelki z kapslem wkładamy strąki papryczki chili. Dodajemy korę cynamonu. Wlewamy oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy. Kapslujemy lub zakręcamy butelkę. Odstawiamy na tydzień w suche miejsce, aż smaki się przegryzą.

/ 6Kiszone cytryny

Obraz
© Shutterstock.com

Warto je wykorzystać, bo to właśnie teraz jest na nie sezon. Są dojrzałe, intensywnie pachną, zniewalają smakiem. Kiszone cytryny to cudowny dodatek do mięs, a także przeróżnych sosów. W kuchni marokańskiej kiszone cytryny dodaje się do tagine z kurczakiem lub jagnięciną. Kiszone cytryny są wyjątkowo świąteczne. Można dodawać do nich cynamon, pieprz, chili.

Składniki: 10 cytryn, 8 cytryn do wyciśnięcia soku, 300 g grubej soli morskiej, 2 ostre papryczki chili, garstka kolorowego pieprzu, laska cynamonu, 3 listki liści laurowych

*Przygotowanie: * Cytryny dokładnie myjemy. Wybieramy 10 najładniejszych i kroimy wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylamy je i obsypujemy spora ilością soli. Cytryny układamy ciasno w kilku słoikach. Dodajemy przyprawy, zasypujemy resztą soli i zalewamy sokiem z ośmiu wyciśniętych cytryn. Zamykamy i odstawiamy. Po tygodniu będą gotowe do zjedzenia

/ 6Cukier z niespodzianką

Obraz
© Shutterstock.com

Ze zwykłego cukru można wyczarować przepiękne prezenty na święta. Wystarczy kupić ładne słoiczki, kolorowe tasiemki i wykazać się prawdziwą fantazją. Do cukru można dodawać cynamon, laskę wanilii, a nawet lawendę. Takie połączenia sprawią, że zwykły produkt zyska całkiem nowy smak. Cukier z pachnącymi dodatkami świetnie nadaje się do kawy i herbaty. Można go wykorzystać także do dekorowania świątecznych wypieków. Najprostszy pomysł? Cukier wsypujemy warstwowo do słoika. Na zmianę biały i trzcinowy. Na wierzchu układamy czekoladowe groszki. Obwiązujemy wstążką i prezent dla łasucha gotowy.

/ 6Domowe pralinki

Obraz
© Shutterstock.com

Jest przy nich trochę pracy, ale efekt odpłaca wszelkie trudny. Zestaw słodkich pralinek ucieszy mamę, babcię, chłopaka. Ten rarytas to prawdziwy prezent od serca.

b>Składniki na około 25 pralinek: 150 g orzechów laskowych, 100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, 200 g nutelii, 250 g gorzkiej czekolady

*Przygotowanie: * orzechy laskowe podpiec w piekarniku lub zrumienić na patelni. Obrać ze skórki i posiekać. Wafelki drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać. Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na talerzyku, schłodzić. Obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować wedle uznania.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia