Prezenty do zjedzenia - pomysłowe i tanie
Żurawina w czerwonym winie
Pięknie zapakowane, pachnące świętami ciasteczka to wspaniały pomysł na prezent. czym jeszcze sprawisz przyjemność każdemu miłośnikowi gotowania i nie tylko?
Elegancki i wytworny przysmak, który świetnie nadaje się do różnego rodzaju mięs, np. indyka labo dziczyzny. Łyżeczkę żurawiny w winie można dodać do rozgrzewającej herbaty.
*Składniki: * 500 ml wytrawnego czerwonego wina, kieliszek ciemnego rumu, 300 g cukru trzcinowego, 2 laski wanilii, 3 łyżeczki cynamonu, 6 gwiazdek anyżu, 6 goździków, 750 g świeżych żurawin
Przygotowanie: W garnku grzejemy wino z rumem, cukrem, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. W wyparzonych słoikach układamy równe żurawiny. Zalewamy winem z przyprawami i mocno zakręcamy słoiki. Do brytfanki wlewamy wrzątek do wysokości około 3 cm i wstawiamy słoiki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na pół godziny. Tak zawekowane przetwory można przechowywać przez 3 miesiące.