Dla kogo zakazane?
O ile osoby zdrowe mogą sobie pozwolić na raczenie się takimi specjałami od czasu do czasu, dla ludzi z niektórymi dolegliwościami zdrowotnymi, taka dieta jest wykluczona. - Z produktów ciężkostrawnych należy zrezygnować lub radykalnie ograniczyć ich spożycie m.in. w przypadku: stanu zapalnego błony śluzowej żołądka czy jelit, nadmiernej pobudliwość jelita grubego, nowotworu przewodu pokarmowego, chorób nerek i dróg moczowych, chorób infekcyjnych przebiegających z gorączką czy chorób płuc. Ciężkostrawna dieta jest też niewskazana po zabiegach chirurgicznych, u chorych długo leżących, a także osób w podeszłym wieku. Jeżeli cierpimy na refluks, chorobę wrzodową, marskość wątroby czy przewlekłe zapalenie trzustki również zalecana jest dieta lekkostrawna, bazująca na produktach gotowanych, niskotłuszczowych, nie drażniących żołądka - zwraca uwagę Sandra Nowacka-Jaskólska.