Ból brzucha, zgaga i wzdęcia
Dania ciężkostrawne to najczęściej pokarmy tłuste, smażone, ale także te zawierające dużą ilość błonnika, pieczone oraz ostro przyprawione. Łączy je jedno - strawienie takiego posiłku i przyswojenie substancji odżywczych w nim zawartych wymaga dużego wysiłku ze strony przewodu pokarmowego. Produkty ciężkostrawne zalegają długo w żołądku, mogą też działać wzdymająco. Nierzadko powodują bóle brzucha czy skręt jelit - wyjaśnia dietetyk. - Jeśli jesteśmy zdrowi, możemy od czasu do czasu po nie sięgać, jednak reakcja układu pokarmowego jest kwestią indywidualną, warto więc obserwować, czy po ciężkostrawnym posiłku nie pojawią się dolegliwości. Jeśli odczuwamy dyskomfort czy bóle brzucha, mamy zgagę lub wzdęcia, należy ograniczyć problematyczne artykuły w codziennym jadłospisie. Dobrą metodą jest też stopniowe wprowadzanie ich do diety, w połączeniu z innymi pokarmami, gotowanie i dokładne gryzienie.