Robisz to źle
Sposób w jaki przygotowujemy herbatki ziołowe ma ogromny wpływ nie tylko na ich smak, ale także skuteczność. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że źle parzy zioła i herbatki.
Wiadomo, że każde ziółko rządzi się swoimi prawami – każde wymaga innej temperatury i czasu parzenia, a także momentu picia. Ogólna zasada jest taka, że delikatne części rośliny: płatki, drobne nasiona i liście zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą i parzy pod przykryciem 10-15 minut. Tak postępujemy m.in. z melisą, czystkiem, rumiankiem, szałwią i lawendą. Natomiast z łodyg, kłączy, korzeni, kory, dość dużych nasion i owoców przygotowuje się odwary. Zioła zalej zimną lub gorącą wodą i gotuj przez 5-10 minut pod przykryciem, aż staną się miękkie. Dzięki odwarom wydobędziesz z roślin garbniki i inne substancje czynne, które prozdrowotnie wpłyną na twoje zdrowie.