Zrób ją w domu!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki sezamu,
- 5 łyżek miodu,
- 1/2 laski wanilii,
- dwie garście pistacji.
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię i podpraż na niej ziarenka sezamu. Jeśli za długo będziesz je prażyć, mogą stać się gorzkie, dlatego kiedy tylko przybiorą lekko złoty kolor, przesyp je do miseczki. Z pomocą blendera albo młynka zmiel sezam i garść pistacji. Połowę laski wanilii przekrój wzdłuż, zeskrob nożem nasionka i dodaj je do pasty sezamowej. Pozostałe pistacje posiekaj, dodaj do masy razem z płynnym miodem i wszystko wymieszaj. Teraz przełóż chałwę do plastikowego pojemnika (możesz także uformować z niej wałek i zawinąć go w folię spożywczą) i wstaw do lodówki na 2 godziny, a po tym czasie możesz cieszyć się smakiem pysznej, domowej chałwy.